Juče je, kako smo obavešteni (nismo bili pozvani) održan sastanak u ministarstvu prosvete kako bi se rešili problemi koji se danas rešavaju sudskim putem.

Iz izveštaja saznajemo da ministarstvo priprema izmenu Uredbe o koeficijentima za isplatu plata zaposlenih u javnim službama, te da će nakon toga pravo na dodatak na zaradu za rad po IOP-u biti definisano. Ovo će se, navodno, desiti već marta ove godine.

Takođe, kako u izveštajima onih koji su na sastanku bili stoji, pravo na regres i topli obrok treba da bude definisano narednim Posebnim kolektivnim ugovorom. Postojeći ističe tek naredne godine.

Uz to, kako stoji u izveštajima, sindikati su zamoljeni da ne pokreću dalje tužbe.

Što se nas tiče, mi u obećanja ne verujemo, verujemo samo delima. Postupci koje smo mi pokrenuli (regres i topli obrok) će se nastaviti, kao što će se nastaviti i postupci za dodatak za rad po IOP-u. Na kraju krajeva, iz izveštaja sa sastanka ne vidimo kako država misli da reši dug u prethodne tri godine, a svakog meseca čekanja na podnošenje tužbe zaposleni gube pravo na utuženje za jedan mesec.

Dakle, država ako misli da taj problem zaista reši neophodno je da momentalno pristupi izmeni propisa, i da prava po ovom osnovu budu odmah plaćana, ali ne samo od dana donošenja akta već i tri godine unazad. Dok to ne bude urađeno, mi ostajemo na putu na kome se sada nalazimo. To što se danas uopšte o tome i priča u ministarstvu posledica je upravo pokrenutih sudskih sporova. Svako ko misli da je drugačije ne razume realnost u kojoj živimo.

Već narednih dana i nedelja biće pokrenuti i neki novi sporovi koji se tiču prekonormnog zaduženja nastavnika u ovoj (kovid) školskoj godini, ali i predmeti koji se tiču nekih drugih dodataka koji se godinama vešto kriju od zaposlenih.

Ukazati možemo, pregovarati o poštovanju zakona nikada nećemo. To je standard od koga nećemo odustati.

By admin