Udruženju građana „Društvo direktora škola Srbije“

Upravnom odboru

 

„Selim-paši otpozdrav na pismo“

 

Poštovani članovi Upravnog odbora udruženja građana,

 

Danas smo dobili vaš odgovor – iako vam nismo ni pisali. No, lepo je da ste nas se setili, te vam ovim putem i uzvraćamo.

Malo je „nategnuto“ da kao Sindikat na ovaj način komuniciramo sa udruženjem građana. Zato i napominjemo da odgovaramo vama, članovima Upravnog odbora udruženja, a ne direktorima osnovnih i srednji škola u Srbiji. Za nas, za zakon – to nije isto.

Elem, ukoliko imate nameru da vičete, a velika slova, pa još boldovana u dopisu to znače, predlažemo neki Oplenac, Aranđelovac… neko od lepih mesta Srbije koje ste prethodnih godina obilazili. Možete čak i eho da čujete, ukoliko budete dovoljno glasni. Kada ste u dopisu glasni, e onda je eho malo drugačiji.

Ali eto, posrećilo vam se. Danas baš imamo vremena za neformalno ćaskanje pa ćemo vam odgovoriti na svaki pasus koji ste nam napisali. Naravno, kako je sve što radi naš Sindikat javno, javan će biti i ovaj odgovor, ali i vaš dopis nama ( ДОПИС ДРУШТВА ДИРЕКТОРА ШКОЛА СРБИЈЕ). Računajte da vam je sa nama pažnja javnosti zajamčena. Pa kolika bude.

Naslov je teško i komentarisati. Velika slova, zagrade, citati, podvlačenja…molimo vas da sledeći put tu budete malo koncizniji. Ovako izgleda dosta neozbiljno.

Na početku odgovora (iako pitanje niste ni dobili) nam kažete da ste „izuzetno formalni“ i da nam odgovarate na pitanje „za koga rade ovi ljudi“. Prvo, jeste formalni, koliko je formalno i svako od preko 100 hiljada udruženja građana u Srbiji. Ni manje ni više, samo po zakonu. Drugo, da smo hteli da pitamo vas, vama bi i pisali. Pitanje je bilo upućeno javnosti, ali vam hvala na dopisu koji će pomoći da javnost sazna odgovor na to pitanje.

Drugi pasus vam je „malko“ u koliziji. Kažete da su direktori odgovorni za zakonitost rada škole. To ste potpuno u pravu. Dalje kažete da je vaš posao i da izbegnete sudske sporove. Kako da vam kažemo, da se radi po zakonu, tužbi ne bi ni bilo, ili bar ne bi bilo onih u kojima ustanove gube sporove. Drugi vas, valjda, ne bi ni interesovali. Razmislite o tome. Zatim, ne razumemo najbolje pokušaj da izbegnete sudski postupak. Pošto vi ne možete menjati zakone, da li to onda znači da zapravo vršite pritisak na zaposlene da ne tuže? Podsećamo vas da je tužba ustavno pravo svakog građana Republike Srbije, i osnov načela podele vlasti. Ako nas razumete, vodite računa da vam se nešto ne „omakne“ jer mi tačno znamo šta tada raditi. I da, molimo vas, pretnja provođenjem zakona i Ustava nije pretnja, već odgovor uređene države.

Kada govorimo o izmeni Uredbe o koeficijentima, tu bi trebalo ponešto i da razumete. Prvo, nije na vama da kažete da je izmena dovela do sprečavanja sudskih postupaka. Ne bi trebalo da kao udruženje građana sebi dajete tolika ovlašćenja. To što smatrate da samo nastavnici u specijalnim odeljenjima imaju pravo na uvećanje zarade od 10% je zapravo i odgovor na naše pitanje. Kako,na koji način, direktor škole, prvi među jednakima,onaj koji treba da bude predstavnik kolektiva u instituicijama sistema,  konstatuje da je odlično rešenje da njegov kolega, zaposleni u školi kojom on trenutno rukovodi, radi dodatni posao – a za to da ne dobija dodatnu zaradu?Zatim zamislite, ako ikako možete, da nećete zauvek biti direktori pa ćete se vratiti prosvetnom hlebu. I tada će vas takva izmena radovati?Ili možda mislite da je dovoljno podilaziti nadležnima da bi tu zauvek ostali? Uh…to bi baš bila strašna slika prosvetnog, ali i društvenog propadanja.

O stručnom uputstvo za formiranje odeljenja Sindikat će pričati sa nadležnima. Nemojte se ljutiti, to nije nešto o čemu pričamo sa udruženjem građana. Uz kratku opasku vama da taj dokument nema nikave veze sa radom nastavnika u redovnim odeljenjima sa IOP-om, odnosno, nema veze sa pokrenutim postupcima. Ako vi kažete da je Ministarstvo vaše, mi tu ne bi ništa dodali.

Nismo sigurni kako ste razumeli da vam pretimo i da vas diskriminišemo? Već smo naučili, provođenje zakona nije pretnja. Diskriminacija? To ste tako napisali da izgleda lepše i pametnije, ili postoji neki dokaz te diskriminacije? Izgoresmo čekajući odgovor.

E sada novac. Prvo, ti sa kojima ste se sudili i dobili sporove nisu članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, te naši članovi te troškove sigurno nisu plaćali. Zato pitamo kakve to veze ima sa nama, jer ste nama pisali? To što ste napisali isto je kao i da smo mi rekli da je neki direktor iz npr. Singapura, a član tamo nekog udruženja građana, učinio neki prekršaj, a mi tražimo da vi na to odgovorite. Toliko dokoni,čak ni u ovakvim danima – izvinite nismo. Ali kada ste već tu,voleli bi da vidimo ko je npr. platio registraciju vašeg udruženja?  Ima li istine da je to uradio jedan „sindikat“? Gledali smo neke papire, ali se sve nadamo da su lažni. Možda to nije puno para, ali je pitanje da li su članovi tog sindikata to znali. Uh…zamislite da je to zaista tačno.

Učinilo nam se i da smo neke od vas videli  na fotografijama i snimcima događaja koje je organizvala UNIJA,  jedan od reprezentativnih sindikata obrazovanja. Bilo bi zanimljivo videti o čijem trošku ste bili tamo. Smešno bi bilo da nas upozoravate na troškove nekog drugog sindikata, ako ste direktno vi, možda trošili novac članova pomenutog sindikata. No, možda ste svoje troškove vi plaćali, da ne grešimo dušu. Možemo čak i jednu igricu da igramo. Mi npr. pitamo ko je od vas 23-24. novembra 2013. godine učestvovao na seminaru “Finansiranje po učeniku” koje je u Aranđelovcu organizovala UNIJA, a vi nam odgovorite i pokažete izvod sa računa sa koga ste to platili. Mi npr. pitamo ko vam je platio registraciju, a vi nam pokažete fakturu i izvod sa računa…..Pitanja ne bi nedostajalo. Naravno, razumemo i ako nam ne odgovorite. Niste vi državni organ pa da odgovarate po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja. Vi ste samo jedno obično udruženje građana koje se očigledno dokopalo neke moći. Kako da vam kažemo, čak ni tu niste unikatni.

By admin

WordPress PopUp