Nakon  decembraskog uvećanja  osnovice za obračun zarade zaposlenih u obrazovanju u visini od 3.5%, od marta će osnovica biti dodatno uvećana za 1.5%.

Od marta 2021.godine, neto osnovica za obračun zarada u obrazovanju iznosiće 3.582,5 dinara. Nakon uvećanja, osnovna  mesečna neto zarada zaposlenog sa VII stepenom stručne spreme iznosiće 62.048 dinara, odnosno 880 dinara više nego do sada. Osnovna mesečna neto zarada zaposlenog sa VI stepenom iznosiće 53.308 dinara, odnosno nekih 760 dinara više nego do sada.

Naravno, ovako mizerno uvećanje osnovice neće bitno uticati ni na raspon zarada. Podsećamo, shodno Uredbi o koeficijentima,  raspon zarada zaposlenog sa najnižim koeficijentom (5.99) i zaposlenog sa VII stepenom stručen spreme (17.32) iznosi  1-2.89. Odnosno, zaposleni sa VII stepenom stručne spreme morao bi kući da nosi 2.89 puta veću zaradu od fizičkog radnika. Kada bi se zakoni poštovali, a brojevi iz Uredbe imali značaja, neto osnovica za obračun zarada bi morala iznositi najmanje 5.650 dinara. Tek sa tom osnovicom zaposleni sa najnižim koeficijentom bi zaradio minimalnu zaradu, odnosno nezakonite korekcije više ne bi bilo. Kada bi to zaista bilo tako, kada bi zakoni važili i u praksi, osnovna mesečna neto zarada zaposlenog sa VII stepenom iznosila bi 97.857 dinara, odnosno 35.808 dinara više nego sada.

Ta cifra je mera nezakonite korekcije koja je obesmislila sve zakone, uredbe, brojeve… koji se koriste za obračun zarada u obrazovanju. Ta cifra je, nažalost, i mera naše nesposobnosti da se izborimo za poštovanje i primenu zakona.

By admin

WordPress PopUp