Бранку Ружићу, првом потпредседнику Владе

и министру просвете, науке и технолошког развоја

 

Поштовани,

 

У вези Вашег дописа бр. 112-01-00124/2021-15 од 06.05.2021. (Realizacija zakljucaka Komisije), желим као заинтересовани грађанин и члан Радне подгрупе за праћење радног ангажовања запослених у просвети ШУ Сомбор испред Синдиката радника у просвети Србије (СРПС-а), да дам следеће сугестије.

Навели сте да је дошло до сабирања процената норме из више предмета да би се дошло до одобрених 100% норме за радно место са високом стручном спремом од стране Комисије Владе Републике Србије за давање сагласности за ново запошљавање. Већ неколико месеци у оквиру Радне подгрупе говорим да је извор проблема формулација Комисије да се одређеној школи/установи да сагласност за радно место сa одређеним бројем извршилаца, али не на ком радном месту. Управо се ту крије савршена могућност за манипулацију. Ево примера: у школи/установи постоји потреба за 6 извршилаца на одређеним радним местима са високом стручном спремом са 100% норме. За које радне место ће директор расписати конкурс ако није прецизирано? Решење овог проблема је дато у Закључку Комисије бр. 112-3853/2021 од 27.04.2021., где је нпр. под бр. 65 ОШ „Топлички хероји“ Житорађа, ШУ Ниш дата сагласност за 1 радно место (висока стручна спрема), број извршилаца 1, радни однос на неодређено време за наставника енглеског језика – 100%. Таквих сагласности има јако мало и као најодговорнији човек нашег ресора би требали дати сугестију Комисији да тако формулише све сагласности у Закључку. Тиме би избегли маштовите интерпретације у пракси због којих ће просветна инспекција морати да изврши надзор.

Друга сугестија је што се тиче давања сагласности за расписивање конкурса на мањи проценат норме од 100%. Сматрам да и то треба убрзати јер мање школе, а таквих је, нажалост, све више, једноставно због мањег броја ђака и одељења не могу имати већи проценат норме код већине предмета. Како је контрола запошљавања кренула од 2013., на неким радним местима већ осму годину раде нестручно заступљени људи, а стручни чекају на НСЗ расписивање конкурса. Сматрам да и деца из тих школа заслужују стручног наставника и једнаке шансе за квалитетно образовање.

Надам се да ћете ове сугестије у најбољој намери прoчитати и уважити и поздрављам Вас.

 

Сомбор, 14.05.2021.год.

Члан Радне подргупе за праћење  радног ангажовања запослених у просвети ШУ Сомбор

 Генерални секретар НСПРВ

 Мирољуб Бјелетић

By admin

WordPress PopUp