Kako je u Republici Srbiji u toku procedura izmene Ustava u oblasti pravosuđa u skladu sa preuzetim obavezama zbog evrointegracija, mišljenja sam da je propuštena šansa da se uradi još jedna, slovima i rečima mala, ali vrlo značajna izmena Ustava. Naime, u članu 71. Ustava RS piše: „Svako ima pravo na obrazovanje. Osnovno obrazovanje je obavezno i besplatno, a srednje obrazovanje je besplatno“. Smatram da je izmena ovog člana trebala da omogući da i srednje obrazovanje bude obavezno. Na taj način bi sigurno koju hiljadu svršenih osnovaca koji se negde „izgube“ između osnovne i srednje škole, učinili vidljivim. Sigurno će neko reći da to iziskuje nove pare iz državnog budžeta. Odgovor je da – ali moje je pitanje da li je korist veća od iznosa?

Što se tiče prostora i kadrova, to postoji. Nažalost, pad broja učenika je mnoge nastavnike ostavio bez cele i dela norme. Obaveznošću srednjeg obrazovanja deo njih bi bio zbrinut. Ako se to ne uradi, nastaviće se trend gašenja i fuzionisanja srednjih škola. Da bi to sprečile, neke lokalne samouprave plaćaju učenički dom učenicima sa strane, daju stipendije odličnim učenicima i pomoći socijalno ugroženim, subvencionišu prevoz. Samo da bi zadržale učenike i omogućile opstanak svojim srednjim školama. Pa i to je novac građana Srbije, samo na drugim računima. Izmenom Ustava sve bi bilo podignuto na viši nivo.

Takođe podsećam i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da je Strategijom obrazovanja predviđena obaveznost srednjoškolskog obrazovanja, pa da ne ostane „mrtvo slovo na papiru“.

Korist bi bila što bi se jednom broju učenika omogućilo da u redovnom sistemu obrazovanja stekne veštine i kvalifikacije, čime bi se izbeglo da u kasnijem životnom dobu na prevaran način pokušavaju doći do neophodnih diploma za obavljanje posla. O tome da bi se jedan deo dece na taj način usmerio ka poslu i radu, a ne kriminalnom miljeu, da ne pričam. Promenila bi se životna načela kod nekih. A nekima bi se „upalila lampica“ i otkrila mogućnost i da nastave svoje dalje školovanje, pogotovo što poslovi koji se obavljaju zahtevaju sve više i neki oblik univerzitetskog obrazovanja. Dakle, korist bi bila mnogo veća od uloženog novca i to bi bila dobra investicija u budućnost.

Kako su nas obavestili, nikakve druge promene neće biti razmatrane, osim promena u oblasti pravosuđa, možemo se samo nadati da neka nova šansa neće biti propuštena.

 

Miroljub Bjeletić

Generalni sekretar NSPRV

By admin