Влада републике Србије

Председници Владе Републике Србије

н/р Ани Брнабић

 

 

Поштована,

 

Да бисмо предупредили катастрофу која прети животима и здрављу људи – а пре свега деце – обраћамо Вам се овим захтевом. Озбиљност ситуације ћете, сигурни смо, разумети и предузети неопходне мере.

Наиме, важећим Законом о штрајку, у члану 9 прописано је следеће: “У делатности од јавног интереса, или у делатности чији би прекид рада због природе посла могао да угрози живот и здравље људи, или нанесе штету великих размера право на штрајк запослених може се остварити и ако се испуне посебни услови прописани овим Законом.”

Ставом другим овог члана Закона дефинисано је да се међу тим делатностима налази и делатност образовања.

Другим речима, обустава рада у области образовања може да угрози живот и здравље људи.

Будући да наставе у школама Србије нема од 28. јуна – односно да почиње период опасне угрожености живота и здравља људи, а нарочито школске деце – молимо Вас, као и Владу Србије, да дефинишете мере заштите за време трајања летњег распуста, одмора за ученике, када наставе нема. Родитељима је неизмерно потребна Ваша стручна помоћ и савет, јер се већ годинама суочавају с овим озбиљним проблемом, а ми смо, као наставници, дубоко забринути за безбедност наших ученика и са страхом започињемо сваки септембар, пребројавајући ученике и надајући се да су сви на броју!

Позивамо Вас да хитно уведете ванредно стање на територији Републике Србије, како би се мере – које очекујемо да ћете донети – контролисано и успешно примењивале.

Ако, међутим, сматрате да нема разлога за бригу, односно да живот и здравље ученика нису угрожени ван наставе, подсећамо Вас да је вишим правним актима прихваћена и имплементирана Резолуција Међународне организације рада, у којој образовање није делатност за коју је нужан минимум процеса рада (дефинисан поменутим Законом о штрајку).

Решење је у том случају једноставно и једино законито: из поменутих места у Закону о штрајку уклоните делатност образовања.

Ако ништа не предузмете сматраћемо Вас директно одговорном за све могуће последице поигравања животима и здрављем деце и свакако захтевати Вашу сваку одговорност.

 

Председник НСПРВ

Душан Кокот

 

By admin

WordPress PopUp