30.6.2021. је у Сенти градска власт почела да исплаћује први део трошкова одласка на рад и доласка са рада које је обећала да ће исплатити свима од јануара 2018- до краја децембра 2020.

Или је платила скоро свима…

Почетком септембра 2020. су вођени преговори са представником локалне самоуправе Јухас Атилом око овог проблема. Затражен је и хитан састанак са градоначелником Сенте Цегледи Рудолфом каокрајњим потписником неког будућег договора.

До тог разговора никад није дошло, иако сам више пута тражио како бисмо решили проблем што пре. Добијао сам само речи уверавања да пара нема за уназад три године, а да ће се од јануара 2021. то укалкулисати у буџет града, али за текући период, не за уназад.

Како би се избегла даља одлагања и губљења права ми смо организовали још један састанак са господином Јухас Атилом, који је одговоран за образовање и културу. На том састанку је присуствовала и госпођа Рац Сабо Марта, исто запослена у локалној самоуправи. Тада су предочене опције да се утужи како би се зауставило губљење права, али да се до првог саслушања пред судом договоримо о свему и да се на крају избегну трошкови суда.

Све је било свима јасно и пристали су на такву врсту договора, јер нису имали другу опцију.

После тога је око 110 радника у просвети поднело тужбе за уназад три године.

Убрзо су се нашли новци не само за око 110 људи који су устали да се боре за своје право, већ за око 730 људи који су директни и индиректни корисници општинског буџета.

Јасна ствар је да нису поднете тужбе нико не би видео ни пару од тог новца.

Сада следе апсурдне ствари које многи не могу здраворазумски да схвате и обраде…

Током суђења они нама оспоравају право на тај новац, а са друге стране школе потписују Споразуме са радницима који нису тужили да им плате три године уназад новац који им припада по Закону о раду и Посебном колективном уговору. Због чега онда оспоравају нама, који смо се усудили да их тужимо, да нам тај новац припада, када свима осталима обећавају да ће да им плате?

Због чега оспоравају пасивну легитимацију (нису нове школе у обавези да прихвате обавезе старе мреже школа ,,Стеван Сремац“) када исплаћују од јануара 2018. године, а нове школе настају од јуна 2019?

У више наврата је нуђено да се договоримо како се не би повећавали укупни трошкови суђења, јер ће на крају ,,паковање бити скупље од намирнице“.

Да ли  је општи интерес да се трошкови сведу на минимум, то моје је питање за владајућу коалицију у Сенти?

Ипак, обећавамо да нећемо одустати, а народу ћемо на крају објавити колико сте народних пара потрошили на инаћење и игнорисање сваког нашег покушаја за договором.

А, посебно упада у очи свима што се сада локалне власти диче са тим да су исплатили, као да су од почетка тако хтели и планирали, а не да су приморани искључиво нашим тужбама.

 

Председник Регионалног координационог одбора                       

Независног синдиката просветних радника Војводине за Севернобанатски округ

Златко Рахимић

 

By admin