(Отворено писмо министру просвете Бранку Ружићу)

Првобитно најављен за почетак марта 2021. године, као савршено средство за праћење исхода и правца образовања, ЈИСП је још увек само обећање.

Иако смо већ навикли на такве “успехе” у претходном периоду, изостанак реализације ове идеје угрожава законитост у области образовања. У многим школама су утврђени технолошки вишкови, из многих школа стижу захтеви за сагласност за расписивање конкурса на неодређено, људи желе да остваре своја права преузимањем… али тренутно се сви копрцају у мраку. Заправо, цео систем је сада у озбиљном мраку.

Последње листе на које се ослања и Закон о основама система образовања и васпитања (ЗОСОВ) објављене су у застарелом Доситеју 30.12.2020. године. Дакле, пре скоро 250 дана. Желимо овом приликом да Вас подсетимо да се поступци преузимања не дешавају само у септембру или октобру, већ су поступак који се може проводити целе календарске године. Подсећамо Вас да, сходно ЗОСОВ-у, преузимање врши са листе. Како листе сада нема, запосленима у образовању угрожена су законом дефинисана права. Како да неко поднесе захтев за преузимање, а не може се позвати на свој број на листи, као и на листу упражњених радних места? Хоће ли информације ићи „неким другим“ каналима?

Не знамо да ли ће поменути ЈИСП икада прорадити. Напросто, и без многобројних информација од људи који раде на њему у школама, из саме чињенице да значајно касни у односу на првобити план, јасно је да је систем подбацио.Са друге стране, не можемо само седети и чекати „чуда да се десе“. На Вама је да омогућите приступ информацијама на којима се темељи наше право на рад. То је Ваш посао и једном га већ урадите. У супротном, тај мрак који се надвио постаће плодно тло за корупцију коју, неко би помислио, нико неће приметити. То ће, опет, бити Ваша одговорност. Проблем је што ми од тога, по обичају – немамо ништа!

Потраје ли мрак, мораћемо и ми прибећи другим методама решавања овог проблема. То ће такође бити Ваша одговорност.

 

Душан Кокот

Председник ИО НСПРВ

By admin

WordPress PopUp