Министарство просвете, науке и технолошког развоја

Н/р г-дину Бранку Ружићу, министру

 

Поштовани министре,

 

Пре више од две недеље обратили смо Вам се због кршења Закона о основама система образовања и васпитања и Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика, а од стране директора Гимназије „Исидора Секулић“ из Новог Сада. Кршење поменутих законских регулатива односи се на вишемесечно одбијање преузимања запосленог за чијим радом је делимично престала потреба, што представља грубо кршење прописа за које је Законом предвиђено и разрешење директора.

На жалост, од тада до данас нисте реаговали ни Ви, ни директорка поменуте школе, те је колегиница Јелена Петровић и даље онемогућена да оставари своја права дефинисана законима Р. Србије.

Поштовани министре, на који начин запослени у Србији може да оствари своја права? Да ли мора бити члан странке на власти, лепити плакате или ботовати на друштвеним мрежама да би закони за њега важили? Не замерите на оваквом писању јер је колегиница Јелена Петровић, професор енглеског језика Карловачке гимназије, учинила све што закони налажу, али резултата и даље нема. Такође, не да нема резултата и провођења закона, већ ни Ви као министар поменутог директора нисте позвали на одговорност. Чему Вам служе овлашћења? Сигурни смо да сте свесни да Вам нису дата да се њима шепурите, већ да обезбедите поштовање закона. Шта сте учинили до сада? Осећате ли бар мало стида јер колегиница која 16 година ради у јавној школи данас има зараду којом не може да прехрани сопствену породицу? Чиме је то она заслужила?

Господине Ружићу, још једном апелујемо на Вас да будете гарант провођења закона, а то Вам је обавеза и као првом потпредседнику Владе Србије, како се увек прво потписујете, али и као министру просвете. Имена Ваших претходника на то морају да Вас обавезују. Нема тог појединца који може бити изнад закона и третирати јавно добро, а то поменута гимназија свакако јесте, као своју личну својину у којој може да ради како јој падне на памет.

Уколико одлука радне подгрупе ШУ Нови Сад, коју сте, подсећамо Вас сами именовали, нема ингеренција и могућности да проводи закон, ко онда има? Мера надлежне инспекције? Ни то није било довољно. Можда је време да Вас поменута директорица замени на месту надлежног министра. Она очигледно зна шта хоће, а Ви очигледно нисте у стању да је у кршењу закона спречите.

Изгледа је прошло време захтева за смену министра од стране синдиката, данас Вас смењују бахати и безобразни директори. Хоћете ли само ћутати? Умете ли више од тога­ или је ћутање Ваш максимум?

 

Ко је министар просвете

By admin