Ako se kao istina ispostavi da smo po predsedniku R. Srbije među „ostalima“, odnosno da možemo „očekivati“ povećanje zarade za 7%, računica bi bila sledeća.

Osnovna zarada zaposlenog sa VII stepenom stručne spreme (bez minulog rada) iznosiće 66.393,79 dinara. Uvećanje u odnosu na trenutnu zaradu je 4.343,5 dinara, odnosno nešto više od 2 hiljade po delu. Taman za ulje.

Podesećamo, minimalna zarada je porasla za 9.4 % pa će se rasponi zarada u obrazovanju dodatno narušiti. Neće biti novih kategorija na minimalcu (granica je sada na 9.65), ali se kategorije zaposlenih sa koeficijentom preko 10 dodatno približavaju.

     Šta zakon kaže?

Raspon zarade definisan Uredbom o koeficijentima, između zaposlenog sa najnižim koeficijentom i zaposlenog sa VII stepenom iznosi 1-2,89. Još jednostavnije, zarada zaposlenog sa VII stepenom morala bi biti 2,89 puta veća od zarade sa najnižim koeficijentom. Naredne godine, u odnosu na novu minimlanu zaradu stvarni raspon iznosiće 1-1.79.

Da ne objašnjavamo dalje, kada bi zakon važio u praksi, zarada zaposlenog sa VII stepenom stručne spreme, od januara 2022. godine iznosila bi okruglo 107.000 dinara.

Koliko vam ukradu svakog meseca na nezakonito obračunatoj plati izračunajte sami. Takođe, na nama je i da porazmislimo zašto u PKU stoji da se o ceni rada svake godine pregovara, pregovora nema, a tačan “rezultat” predsednik kaže unapred, u dinar.

By admin

WordPress PopUp