Сходно Одлуци привременог органа управљања Синдиката радника у просвети Србије (СРПС),  данас су почеле прве радње у циљу одржавања Конгреса СРПС. На адресе свих организација које су удружене у СРПС упућен је допис који дефинише методологију прикупљања података на основу којих треба да утврдимо број чланова сваке организације и СРПС у целини.

Нажалост, морамо констатовати да је и ова Одлука донета без представника мањине у СРПС, јер Синдикат образовања Београд и Синдикат просветних радника Војводине још увек нису делегирали своје легитимне представнике у привремени орган управљања. Напомињемо да организације које до 10. јануара 2022. године  не доставе тражену документацију неће имати представнике на Конгресу и неће имати представнике у телима Синдиката. Још једном апелујемо на Синдикат образовања Београд и Синдикат просветних радника Војводине да преиспитају сопствене одлуке или бар објасне чланству зашто је за њих неприхватљиво да буду вредновани спрам броја чланова. Стиде ли се они својих чланова? Да ли су њихови мандати и у њиховим матичним организацијама вечни?

Подсећамо, СРПС је годинама узурпиран од стране пензионисаног Слободана Брајковића и пар његових најближих сарадника. Статутом СРПС је дефинисано да се изборни Конгрес МОРА одржати НАЈМАЊЕ ЈЕДНОМ у 4 године. Последњи Конгрес одржан је марта далеке 2013. године, односно ЈЕДАН четворогодишњи мандат Слободана Брајковића и његових сарадника у овом нечасном послу траје већ готово 9 година! Било би занимљиво да нам Слободан Брајковић каже по ком члану Статута је тако нешто могуће? Шта га то тера на ове нечасне радње када је већ медијима изјавио да му „није стало да буде председник“, али да он, као пензионер, од нечега чува СРПС? Спашава ли га од законитости, правичности, истине, рада, организованости, одговорности, демократије…?

На крају, зашто толико беже од пребројавања чланова? Ако су добро радили онда чланова сигурно и имају па ће добити легалан мандат. Ако нису добро радили па су њихове организације остале без значајног дела чланства, па самим тим и представника – чија је то одговорност? На крају морамо да упитамо то чланство да ли је оваква аутократија пензионисаног лица нешто што је њима прихватљиво?

У Београду, 06.12.2021.

Почеле припремне радње за одржавање Конгреса СРПС

By admin