Nakon organizovanja Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) na teritoriji  opštine Senta, više puta smo ukazivali lokalnim vlastima na konstantno kršenje Zakona o radu i Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika, odnosno odredbi koje se tiču plaćanja naknade za dolazak i odlazak sa rada. Saslušali su činjenice i obavestili nas da, nažalost – nema para. Mesecima smo pokušavali da dođemo do rešenja ali na kraju su zaposleni bili primorani da svoja prava potraže na sudu. Ovakvo postupanje vlasti, nažalost, postaje praksa u celoj Srbiji. Ovde tek tada nastaje priča za “velike ekrane”.

Naime, nakon podnošenja tužbi od strane 120 članova NSPRV lokalna vlast je odjednom pronašla “zakopani ćup” i rešila da pomenute troškove isplati ne samo prosvetnim radnicima već i svim zaposlenima na teritoriji opštine za čiju isplatu je nadležna. Svima, osim za pomenutih 120 naših članova za koje je ovo pravo i dalje nedohvatljivo. Još jednostavnije, opština Senta je rešila da „kazni“ one koji su pokrenuli točak provođenja zakona i samo njima pomenute naknade za prethodni period nije isplatila. Ovakvo „disciplinovanje“  i testiranje volje naših članova će im se obiti o glavu.

Sada su pored tužbi (čiju pravni osnov, neverovatno, i danas negiraju) napravili i dodatni zakonski prekršaj u vidu diskriminacije. I za to će morati odgovarati.

Oni, ali i javnost opštine Sente (pa i cele Srbije) moraju da znaju da će ovakvo ponašanje lokalnih vlasti jedino koštati građane, odnosno one koji nisu krivi. Umesto za uređivanje ulica, izgradnju potrebnih objekata ili sređivanje nekog komunalnog problema, javni novac prikupljen od poreza i doprinosa koje građani plaćaju će otići sudovima, advokatima, a na kraju verovatno i javnim izvršiteljima. Ako postoji primer bahatog rasipanja javnog novca onda je baš ovo taj slučaj.

Lokalna vlast bi morala znati da nećemo odustati i da ćemo ih vrlo brzo „posetiti“. Tada će ova sramota postati vidljiva celoj Srbiji. Sa druge strane, kolege treba da znaju da nisu sami i da će NSPRV iskoristiti sve oblike borbe u zaštiti njihovih prava. Sa takvim stvarima kompromisa nikada neće biti.

Vremena za dogovor i rešenje još uvek ima, ali ga nema previše. Ignorišu li i ovaj apel slušaće nas na malo drugačiji način. To nije pretnja već obećanje.

 

Predsednik Regionalnog koordinacionog odbora NSPRV za severnobanatski okrug

 Zlatko Rahimić

Saopštenje Senta

By admin

WordPress PopUp