Slavodobitno, na Twitteru – kao što i priliči, gradonačelnik Novog Sada – Miloš Vučević je obelodanio da je u Predškolsku ustanovu “Radosno detinjstvo” u Novom Sadu upisano 17.000-to dete. Po informacijama koje imamo, poslednjih 500 upisano je ovih dana. Neupućeni bi rekli – svaka čast. Izgradili ste vrtiće, uposlili nove vaspitače i rešili problem listi čekanja. Međutim, na teritoriji Novog Sada nema novih vrtića (osim jednog u koji su deca primljena po prethodnom konkursu), a nema ni novih vaspitača. Kojom alhemijom je onda gradonačelnih uspeo? Odgovor je krajnje jednostavan, gradonačelnik Novog Sada je rešio da zaobiđe pravila, odnosno da omogući upis u grupe koje su već sada na gornjoj granici zakonitog.

Zbog pandemije i hladnijeg vremena jedan broj dece nije redovan u vrtiću. Kada su videli da prisutnost dece nije na maksimalnom nivou, gospoda su rešila da upišu još jedan broj dece u već prebukirane grupe. Sa druge strane, kada sa oni trenutno odsutni vrate, samo će rad vaspitača, u grupama većim od dozvoljenog – biti granica bezbednosti dece. Do tada će izbori verovatno biti gotovi.

Kao pravnik, gospodin Vučević bi morao znati da su članom 30 i 31 Zakona o predškolskom obrazovanju i vaspitanju definisani maksimumi upisa u grupe, a članom 53 propisana je kazna za odgovorne, ako broj dece u grupi bude van tih merila. Na kraju krajeva, ako je tako nešto moguće, zašto su liste čekanja uopšte postojale? Ako mesta ima onda je gradonačelnik mesecima mučio Novosađane. Ako mesta nema, onda gradonačenik danas  rizikuje bezbednost i pravilan razvoj dece Novog Sada. Zbog čega? Za par dodatnih glasova?

Takođe, kao pravnik, gospodin Vučević bi morao znati da ako poslodavac ne obezbedi zakonom definisane uslove rada – rada ne može ni biti! To svakako ne bi bio štrajk već briga i odgovornost za decu Novog Sada. Možda će vaspitno-obrazovni rad sa decom tada raditi njegov “stručni”kabinet, ali jedno je sigurno – vaspitača tu svakako neće biti!

PU Radosno detinjstvo Novi Sad

By admin