Danas je u Senti održan štrajk upozorenja i protestno okupljanje prosvetnih radnika udruženih u Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine.

Štrajku su osim zaposlenih u prosveti opštine Senta prisustvovali i dali podršku svojim prisustvom i članovi IO NSPRV, kao i kolege iz Sombora, Novog Sada, Pančeva, Zrenjanina…

Pola sata pre štrajkačkog okupljanja iz gradske kuće je došao član opštinskog veća zadužen za obrazovanje i kulturu Juhas Atila i pozvao nas na sastanak u gradsku kuću. Pored mene, sastanku je prisustvovao i Dušan Kokot, predsednik NSPRV.

Tokom sastanka, koji nije bio zvaničan, ali se ipak desio, su predočene na obe strane dalji koraci. Ono oko čega smo se saglasili jeste da znamo ishod ovih sporova i da je u zajedničkom interesu da se postupci okončaju. Problem finansija lokalne samouprave nikako ne može biti opradvanje jer svaki novi dan dodatno košta. Juhas Atila je upoznat sa Odlukom IO NSPRV da ukoliko se rešenje ne nađe ubrzo, koliko tokom dve nedelje, i onima koji su tužili ne isplate putni troškovi, kao i dosadašnji sudski troškovi, štrajku će se priključiti ceo NSPRV prvim danom drugog polugodišta.

Nakon sastanka u gradskoj kući održan je protest je obraćanjem prisutnim okupljenim kolegama.

Sažetak obraćanja je vrlo jasan, ukoliko do dogovora ne dođe – Štrajk će biti inteziviran. Prisutnima je saopštena Odluka IO NSPRV da, ukoliko ne dođe do dogovora, ceo NSPRV kreće u štrajk upozorenja prvog dana drugog polugodišta. Zakon je u slučaju putnog troška vrlo jasan i mi ne tražimo ništa mimo zakona. Sa druge strane, o poštovanju zakona nećemo pregovarati.

Smatramo štrajkom upozorenja uspešnim, jer se na prvom mestu digao glas protiv nečega što nije po zakonu, a to je otvoreni akt diskriminacije, kao i za pravo na slobodu ukazivanja na nepoštovanje zakonskih odredbi.

Štrajk se završio u mirnom razilaženju nakon isteklih sat vremena, u 13 časova.

 

 

Predsednik koordinacionog odbora Severnobanatskog okruga NSPRV

Zlatko Rahimić

 

By admin

WordPress PopUp