У изјави за „Данас“, 2. децембра прошле године, пензионер Слободан Брајковић је изјавио да „иза њега стоји већина чланства“ и да „неће да остави СРПС на цедилу“. Уместо да то докаже и омогући Синдикату образовања Београда и Синдикату просветних радника Војводине да  у демократксој процедури, сви заједно, превазиђемо проблеме у организацији, он пише дописе министрима Ружићу и Кисић Тепавчевић, тражећи од њих заштиту за даљу узурпацију права.

Указујемо да би марта ове године пензионер Слободан Брајковић могао ући у десету годину четворогодишњег мандата и још се, веровали или не, жали на некакво кршење Статута. Притом, већину тог времена је уједно и пензионер коме је по члану 31 Статута СРПС престао мандат и функција одласком у пензију. Такође подсећамо да смо као већина чланица асоцијације независних организација окупљених у СРПС тражили неодложно сазивање Конгреса. Када то није довело до позитивног резултата, у процесу самоодбране већине од тираније појединца, формиран је привремени орган управљања СРПС. Да ли то тело Слободан Брајковић прихвата или не – потпуно је небитно. Он у СРПС нема шта да тражи и његово мишљење никога не интересује. Важно је истаћи да су Синдикат образовања Београда и Синдикат просветних радника Војводине позвани да под једнаким условима учествују у предстојећем Конгресу и да дају легитимне представнике у привремени орган управљања.

Нејасно је зашто лидери поменутих организација одбијају учешће на Конгресу? Шта је то страшно у транспарентном демократском процесу? Да ли је једини њихов циљ сачувати особу од 74 године живота на челу организације, док образовање и запослени у образовању свакодневно пропадају? Не верујемо да чланство тих организација то подржава и апелујемо на њих да учине све како би се ово безакоње зауставимо.

Српском образовању је неопходан један здрав и функционалан синдикат, организација која ће бити у стању да се супротстави трагичној реалности коју проживљавамо. Данас је Слободан Брајковић и пар његових помагача из интереса брана таквој организацији. Зато још једном апелујемо и на надлежна министарства, да уваже чињенице, а не да „бране“ пензионера који се представља као председник СРПС, а да то заправо по Статуту чак ни теоријски не може бити.

Ми свакако нећемо одустати, јер на тако нешто немамо никакво право. У времену тираније саучесник је и онај који ћути. Конгрес ће бити одржан по јавно презентованом плану.

У Београду, 05.01.2022.

Од кога пензионер Брајковић тражи подршку

 

By admin

WordPress PopUp