Учите децо, да би били цењени у друштву. Често чујемо, а заправо је то реченица без реалног основа у овдашњем друштву. Саживели смо се са реалношћу и зараде испод просека за најзначајнији производни процес у сваком цивилизованом друштву, процес у коме се од деце стварају људи – више нису никакво изненађење.

Последњих година заживела је пракса да локалне самоуправе проналазе начине да запосленима пред крај године исплате солидарну помоћ из остварених прихода. Уколико је створено више вредности захваљујући уложеном раду то би било и апсолутно похвално. Али… у неким општинама и градовима ова помоћ исплаћена је само делу запослених у установама чија је локална самоуправа оснивач. И гле чуда, тамо где су се такве ситуације дешавале, међу онима који нису ништа добили увек су и запослени у предшколским установама. Сомбор и  Вршац су само нама видљиви представници ове срамотне појаве.

У поменутим и сличним градовима и општинама заборавише на оне који заиста приходују средства. Заборавише на оне који су последње две године пандемије свакодневно радили и излагали своје здравље, а зашто не рећи и живот, у циљу каквог-таквог функционисања јавног живота. Страхујући и за своју безбедност нису се бунили. Разумели су да деца тог узраста не могу остати сама код куће док су родитељи на послу. За свој труд и преузети ризик нису тражили никакве бенефиције, нису тражили плакете и награде, али нису ни будале и неће трпети неправду коју су доживели.

Позивамо све локалне самоуправе да јавности предоче да ли су (и колико) исплатили некаквих награда, помоћи… запосленима у установама чији су оснивачи. Да ли су их исплатили свима или постоје они небитни?

Независни синдикат просветних радника Војводине ће урадити своју анализу и о томе обавестити јавност, а тамо где оваквих неправди буде – умеће и да одговори.

У Новом Саду                                                                                               Одбор за предшколство НСПРВ

21.јануар 2022. године

By admin

WordPress PopUp