Форум београдских гимназија, Форум средњих стручних школа, Независни синдикат просветних радника Војводине и Синдикат образовања Пожаревац позивају запослене у просвети да не наседају на лажни протест који су под симболичним називом „Ни правда ни паре“ заказала два репрезентативна синдиката, којима се придружио и Синдикат образовања Београд предвођен наставником у пензији Слободаном Брајковићем за 12. март 2022. године.

Протест који су најавили ови синдикати не представљају ништа друго до фестивал лажи и мимикрије. Како другачије оценити протест на који је позван министар просвете против кога се протестује. Осим тога, захтеви који су у овом тренутку упућени, а ту сада мислимо на све синдикате,  свакако не могу бити испуњени у техничком мандату Владе те можемо закључити да овакви скупови имају за циљ оно што су ове синдикалне организације у претходном периоду довеле до савршенства, а своди се на даљу делегитимизацију протеста и штрајкачког потенцијала код просветних радника, као и обичну самопромоцију.

Осим тога, упозоравамо и све чланове Синдиката радника у просвети Србије, да иако су организатори протеста најавили да СРПС учествује у протесту, то није тачно. Према Статуту СРПС-а, одлуке о протестима, штрајковима, као и о сарадњи са другим синдикалним организацијама доносе се искључиво на органима овог синдиката, што овога пута није учињено.

Из свега наведеног, јасно је да најављени протест нема никаквог смисла, те позивамо све запослене у просвети да не наседају на бесмислене предлоге лажних синдикалних лидера и оставе их да сами стоје пред празним тргом.

 

У Београду, 10. март 2022. год.

Saopstenje medijima

 

By admin

WordPress PopUp