Danas je ogroman broj obrazovnih ustanova u Srbiji dobio pretnje o podmetnutim bombama. Za sada, srećom, nije utvrđeno da je bilo koja pretnja bila stvarna, ali panika i ugrožena bezbednost su apsolutno prisutne.

Ističemo da ovakve pretnje ne mogu biti mehanizam borbe za bilo kakve političke ili druge ciljeve, da su one akt terorizma i da ih tako treba i tretirati. Današnja sinhronizovana akcija pokazuje da, ko god da stoji iza ovoga akta terorizma, ima kompletnu bazu kontakt mailova i po slobodnom nahođenju gađa samo ciljane ustanove. Dakle, ne postoji ni promil šanse da je reč o neslanoj šali nekog učenika.

U mnogim školama danas planirani testovi nisu održani. Već koliko sutra sledi matura, upisi u srednje škole, fakultete… a mi ne znamo da li će tih dana škola biti otključana ili će na ulazu stajati policija. Odlaganje ili pomeranje bilo koje od pobrojanih aktivnosti koje nam predstoje povlači za sobom i pomeranja na gotovo svim nivoima, pa je pozitivan ishod daleko od izvesnog. Dakle, problem je aktuan i zahteva hitnu reakciju.

Svaka država na svetu ima organe i institucije koji stanovništvo treba da štite od akta terorizma. Sigurni smo da i Srbija ima načina i zakonskih ovlašćenja da se ovim problemom ozbiljno pozabavi. Stoga pozivamo nadležne da uključe sve raspoložive resurse, da zatraže pomoć i od drugih država, ukoliko je to potrebno, odnosno da učine sve da se ovaj haos zasustavi.

By admin