Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine je, povodom stava VKS o regresu i toplom obroku za zaposlene u javnim službama, uputio Inicijativu Međunarodnoj organizaciji rada.

“Zaključkom Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije o naknadi za ishranu u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora u javnim službama koji je donet na sednici Građanskog odeljenja dana 5. jula 2022. godine direktno su prekršene odredbe Konvencije međunarodne organizacije rada broj 131 o utvrđivanju minimalnih plata, s posebnim osvrtom na zemlje u razvoju. Međunarodna organizacija rada ne sme dopustiti Republici Srbiji, koja je ratifikovala ovu Konvenciju 1982. godine i obavezala se da će ustanoviti sistem minimalnih nadnica koji obuhvata sve grupe radnika čiji uslovi zaposlenja zahtevaju njihovu zaštitu, da ovako grubo krši prava najugroženijih radnika, već mora stati u odbranu prava radnika, kao i u odbranu Konvencije rada broj 131 o utvrđivanju minimalnih plata, s posebnim osvrtom na zemlje u razvoju.”

Ovo je svakako samo prvi korak u nastavku borbe za prava zaposlenih koja je sud, po našem mišljenju, najgrublje pogazio. U narednim danima NSPRV će imati sastanke sa svim zainteresovanim sindikatima u cilju pronalaženja strategije zajedničkog delovanja.

Borba još uvek traje!

Međunarodna organizacija rada – topli obrok i regres

 

By admin