Независни синдикат просветних радника Војводине обратио се данас писменим путем Влади Србије, са захтевом за организовање састанка на коме би пронашли решење за проблем исплате накнаде за исхрану у току рада и регреса за коришћење годишњег одмора. Текст преносимо у целости.

 

Поштована госпођо Брнабић,

 

Обраћамо Вам се са захтевом за хитни и неодложни састанак, са Вама и надлежним министарствима, у циљу решења проблема исплате накнаде за исхрану у току рада и регреса за коришћење годишњег одмора запосленима у образовању, које пуноправно представљамо.

Наиме, већ 20 година запослени у образовању су дискриминисани у односу на запослене у јавним предузећима и другим правним субјектима у Р. Србији. Замршеном законском легислативом, невидљивим учешћем поменутих накнада у припадајућим коефицијентима, запосленима у чије име говоримо право на поменуте накнаде суштински је одавно укинуто. Подсећамо, то право дефинисано је Законом о раду и међународним конвенцијама које је наша држава ратификовала, те ниједан правни акт нема могућност да га самовољно укине.

Такође, тренутно је на снази одмазда према запосленима на минималној заради у јавним службама, који су, верујући у правну сигурност Р. Србије и став Врховног касационог суда ( Рев.2 1557/2019), а након што држава и Влада коју водите није чак ни реаговала и покушала да реши поменути проблем, покренули судске поступке. Почетком јула ове године, нечим изазван, Врховни касациони суд је променио свој став за 180 степени, а да се при томе ниједан закон који регулише ову област није мењао, од пресуде на коју смо Вас већ упутили, па да датума „коперниканског обрта“. Верујући у правну сигурност и пресуде највишег органа судске власти, али верујући и разуму који не може прихватити да у нечему „минималном“ може бити било какавог додатка, ти људи су данас доведени пред стравичну социјалну кризу, јер са зарадом од 35000 динара треба да надокнаде парничне поступке од више десетима хиљада динара. Притом, те трошкове наплаћује иста судска власт која је променила сопствени став и држава која ништа није учинила да реши поменути проблем, посредством правобранилаштва које је заступало установе у судским поступцима. Зато то називамо одмаздом и зато се ова пракса мора моментално прекинути!

О свим даљим корацима и синдикалним акцијама, који ће зависити од Ваше реакције, у наредних 10 дана биће обавештена целокупна јавност, укључујући и међународне институције и институте који су нам доступни.

Влада Србије – допис

 

By admin

WordPress PopUp