Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine doneli su ODLUKU da zbog narastajućeg nasilja prema zaposlenima u obrazovanju, u znak solidarnosti i podrške svima koji su bili žrtve nasilja na radnom mestu, OBUSTAVE RAD  01.12.2022. godine.

Zahtevamo od Ministarstva prosvete da u narednih nedelju dana zakaže radni sastanak sa predstavnicima sindikata o neodložnim izmenama zakonske regulative koja treba da obezbedi veću zaštitu zaposlenih u obrazovanju. U suprotnom, akcije će biti višednevne i direktnije.

Potrebne su jasne i precizne sankcije za nasilnike, bez obzira da li nasilje dolazi od strane učenika, roditelja, medija, rukovodstva škole, kolega… Neophodno je Krivičnim zakonikom Republike Srbije jasno definisati najstrože sankcije za za sve one koji su izvor nasilja ka zaposlenima u obrazovanju, a zbog veze sa radom u obrazovnoj ustanovi.

Neophodne su rigidne kazne ukoliko se u nekim sredstvima informisanja pojave fotografije ili bilo koji privatni podatak žrtve nasilja. Ukoliko se radi o medijima, sankcija mora biti zabrana!

Neophodno je ponovo razmotriti pitanje ocene iz vladanja, kao i  pitanje popravljanja ocene iz vladanja onima koji su se više puta neprimereno ponašali. Neophodan je otvoren dijalog nastavnika, psihologa, pedagoga, ljudi iz institucija R. Srbije kako bi se našla pravična rešenja i na ovo pitanje.

Predlažemo da u svakoj učionici postoji jasno i vidljivo ispisano obaveštenje koja predviđa stroge kazne za one koji bez dozvole koriste mobilni telefon. Ta sankcija mora biti jasno definisana određenim pravnim aktom i svako ko je ne primeni u praksi i sam mora biti odgovoran.

Takođe, preglomazna papirologija nametnuta školama i zaposlenima u obrazovanju mora biti redukovana. Stručni saradnici treba da se bave  rešavanjem probleme nasilja, odnosno da rade posao zbog kojeg i jesu zaposleni u školi. Potpuno je jasno i da je potrebna snažnija podrška drugih institucija, njihova veća uključenost u sistem obrazovanja, stručna i kontinuirana pomoć i podrška svim učesnicima obrazovno-vaspitnog procesa. Dakle svima, uključujući i nastavnike, čuvajući njihov integritet i ugled profesije.

Smatramo da je nužno menjati i zakonsku regulativu pri prijavama protiv zaposlenih u obrazovanju. Mi radimo javni posao i  smatramo da je neprimereno da nadležne inspekcije postupaju po anonimnim prijavama protiv nastavnika i drugih zaposlenih u sistemu obrazovanja. Praksa podnošenja lažnih prijava je postala sve učestalija i predstavlja nastavak nasilja prema zaposlenima.

Na kraju, ili na početku, neophodno je da Ministarstvo prestane sa gomilama ispraznih fraza koje ne proizvode nikakvo dejstvo već da zaista iskoristi sve resurse kako bi problem nasilja u školama konačno bio rešen.

Sindikat će pružitu pravnu i svaku drugu pomoć i zaštitu kolegema koji na opravdan i jedini razuman način iskazuju svoj stav o nasilju kome svakodnevno svedočimo. Pozivamo sve koleginice i kolege, udruženja roditelja i strukovne organizacije, sve one koji vide društveno narastajući problem, da nam se pridruže u ovoj ispravnoj borbi.

 

Izvršni odbor NSPRV

By admin