Након Одлуке огромне већине чланова нашег Синдиката, да у знак протеста и подршке свим жртвама насиља у школама, којем свакодневно сведочимо и из разлога забринутости за сопствену безбедност и здравље на радном месту, ОБУСТАВЕ РАД  дана 1. 12. 2022. године, данас, два дана раније, поједини директори школа врше мобинг и крше Уставом и законима Р. Србије гарантована права и слободе свих грађана, па и запослених у образовању! Готово да нема регије у којој наш Синдикат има чланство, а да данас није било стравичних и срамних притисака.

У једној школи директор је одбио да прими Одлуку запослених, чланова Синдиката, да обуставе рад, сматрајући ту одлуку памфлетом који њега ни на који начин не обавезује. Одбија чак и родитеље да обавести о поменутој одлуци. Ако нас питате, закон прописује да је баш он одговоран за безбедност, како запослених тако и ученика, па нека се припреми да их забавља и чува или сноси личну одговорност, пошто запослени то неће урадити. У другој директор отворено прети отказима запосленима на одређено време уколико стану уз раме са својим колегама. У трећој се дрзну да чак покушавају преговарати о Одлуци, односно да ли би она могла „мало да се коригује“?

Таквима, али и свима онима који траже од председника Синдиката да им пребројава „штрајкаче“, иако овде није реч о штрајку већ о обустави рада, поручујемо да добро размисле о свему што ће учинити или чак помислити да учине! Против СВИХ НАСИЛНИКА, лажно скривених у редовима директора, наш Синдикат ће поднети кривичне пријаве због кршења Уставом и законима дефинисаних права, укључујући и пријаве за мобинг против запослених, а због догађаја са најављеном и оправданом обуставом рада 1.12.2022.године!  Са друге стране, постоји насиље које долази из институција, а према појединим директорима којима овакве ствари никада не би пале на памет. Њима ће Синдикат такође пружити сву могућу правну и сваку другу помоћ и подршку. Бранимо нормалност где год да се она налази!

Понављамо, запослени чланови нашег Синдиката, као и сви они који се са нама солидаришу и који су такође забринути за сопствену безбедност и здравље на радном месту (а сетимо се колегинице из Трстеника и бола који она трпи и колико јој бола још предстоји) биће на својим радним местима, али неће држати наставу и неће „чувати децу“. Запослени ће разговарати о томе како насиље у школама спречити, санкционисати, а исто саветујемо и свим родитељима и ученицима Србије. Седимо сви тај један дан и разговарајмо о томе како ово сулудо и сада већ опасно хронично насиље можемо спречити. Зашто нам је насиље постала свакодневница и где ће све то на крају да одведе?

Данашњи дан је заправо још један доказ насиља које трпимо и још један разлог више да му се супроставимо. Прихватајући такву судбину пристајемо на пут у подаништво. Некада грађанин – сада поданик, никада не сме бити судбина било ког човека, а запослени у образовању никада на то стање неће пристати. Против насилника се може и мора борити, од њих се не бежи! Лудило насиља мора моментално да стане и ми немамо другог избора, осим да у тој борби победимо.

На крају, сваки запослени који буде жртва притиска, уцене, или претње нека нам се обавезно јави и пријави насилнике на даље поступање. У свим евентуалним дисциплинским поступцима, а без њега нема казне, наш Синдикат пружиће сву потребну и могућу помоћ и подршку сваком запосленом који је из солидарности, али и због страха за безбедност и здравље на раду обуставио рад дана 1.12. 2022. године!

 

Душан Кокот

Председник НСПРВ

By admin