Након што су чланови нашег Синдиката донели Одлуку да због небезбедних услова у учионици и све присутног насиља у школама, уз подршку свим жртвама насиља у школама ОБУСТАВЕ РАД 1.12.2022. године, данас је на адресу нашег Синдиката стигло писмо подршке од искрених и драгих пријатеља и сарадника из Војног синдиката Србије. Допис преносимо у целости:

 

НЕЗАВИСНОМ СИНДИКАТУ ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА ВОЈВОДИНЕ СИНДИКАТИМА У ПРОСВЕТИ И СВИМ ПРОСВЕТНИМ РАДНИЦИМА У СРБИЈИ

ПОДРШКА СВИМ ЖРТВАМА НАСИЉА У ШКОЛАМА

 

Поштовани просветни радници Србије,

 

Као најбројнији и једини репрезентативни синдикат запослених у делатности одбране на територији Републике Србије, згрожени, разочарани и забринути насиљем у школама које смо протеклих дана били у прилици да видимо, у потпуности се солидаришемо са вама и дајемо подршку свим вашим захтевима и мерама које предузимате у борби за заштиту ваших права и достојанства племените професије коју представљате.

Свим војним старешинама у опису радних места уједно је поверена улога педагога и андрагога и стога веома добро знамо која је важност и значај ваше професије и ауторитета који васпитач, учитељ, наставник или професор треба и мора да има над децом и младима који  су  вам  у  васпитању  и  образовању  поверени.  Сваком  добронамерном  човеку  и родитељу је јасно да веома значајну улогу у животима и васпитању наше деце имате управо ви, и зато је веома важно да се и најмањи вид насиља које на било који начин угрожава ауторитет и личност просветних радника и њихову безбедност, у потпуности искорени и најстрожије санционише.

Уједно,  овом  приликом  вас  све  позивамо  да  заједно  покренемо  петицију  за  измене  и допуне Кривичног законика, којом би смо пред Народном скупштином иницирали поступак измене и допуне одредаба члана 112. тог законика, тако што ће се у став 3. уградити тачка ”просветни радник”. Изменама и допунама ове одредбе Кривичног законика, сваки напад на просветног радника, сматрао би се нападом на службено лице. Ако су данас нпр. читачи електричних бројила у јавним предузећима у овом статусу, не видимо ниједан оправдан разлог да се у Кривични законик не угради и заштитна одредба за просветне раднике.

Истрајте у вашим захтевима и знајте да смо и ми, српски војници уз вас, као што сте и ви били уз нас у остварењу наших захтева претходних година -СТОП НАСИЉУ У ШКОЛАМА!

С поштовањем,

ПРЕДСЕДНИК

Војног синдиката Србије

Новица Антић

 

Podrska prosvetnim radnicima Srbije stop nasilju u skolama 30 11 22

By admin

WordPress PopUp