Поводом дешавања у Медицинској школи у Ваљеву, Синдикат се писаним путем обратио министру Бранку Ружићу.

 

Поштовани министре,

Пре само месец дана, гостујући на Дневнику Нове С телевизије изјавили сте да „није тачно да министар бира директоре“ већ да заправо директоре предлажу запослени у школама и школски одбори. Апропо тога, ако директора Медицинске школе у Ваљеву нисте бирали Ви, а знамо да га нису бирали ни запослени ни школски одбор – ко онда јесте?

Ако сте то ипак урадили Ви, супротно датој изјави и апсолутно израженој вољи запослених и 2/3 чланова Школског одбора, онда Вам морамо поставити нека друга питања.

Јавности ради, након расписаног конкурса за избор директора на исти су се пријавиле две особе, укључујући тадашњег директора. Други кандидат је одмах кренуо са законски неутемељеним приговорима и тражио одбацивање пријаве тадашњег директора јер у претходном мандату, због ковида, односно одлагања испита од стране државе – није стекао лиценцу.

Након неуспешне прве, иде друга па затим и трећа жалба, а обе се односе на наводну дискриминацију. Кључна је потоња којом кандидат тврди да је дискриминисан објављивањем резултата неколико дана након гласања.

Поводом тога Вас питамо, да ли сте у  документацији добили и записник са седнице Наставничког већа од 26.12.2022.г. (сазвана по изреченој мери републичког просветног инспектора) где се Наставничко веће изјаснило да кандидат који тврди да је дискриминисан, све време заправо врши насиље над колективом?

Поред свих чињеница које су Вам доступне, ипак сте донели Одлуку да разрешите директора школе због, како сте сами написали „вероватне незаконитости“ јер је резултат гласања у ЈАВНОЈ школи постао јаван и видљив и на  Facebook страници школе. Уместо да га похвалите јер је рад јавне институције учинио транспарентним и јавним, Ви му пишете разрешење?!

Убрзо након разрешења именујете „дискриминисаног“ кандидата за ВД директора, а како незваничо сазнајемо и за директора у пуном мандату. Да ли је тачна та информација?

Посебно срамним сматрамо образложење из разрешења у коме се позивате на одредбе ЗОСОВ-а из члана 128 , став 7. тачке 12 и 17. Опет јавности ради, тачка 12 прописује одговорност директора за НЕПОТПУНО, НЕТАЧНО и НЕБЛАГОВРЕМЕНО обавештавање органа управљања, односно све супротно од онога што се овде десило. Тачка 17 је она тачка када немате ништа („и у другим случајевима када се утврди незаконито понашање“), али Вама је и то било довољно за разрешење. Сигурни смо да ће и суд дати свој став по овом питању. Ко ће онда бити одговоран?

Дакле, питање је зашто је разрешен директор и на његово место моментално устоличен други  кандидат, стицајем невероватних случајности супруга високог функционера тамошње локалне власти?

Ако случајно поново не одговорите и на овај допис, обећавамо Вам да ћемо Вас наредних дана редовно подсећати. Запослени Медицинске школе су то у понедељак протестом и отпочели, а ми ћемо, као Синдикат, учинити све да Медицинска школа у Ваљеву остане јавна и слободна од сваког политичког утицаја. То је наше обећање и Вама, али превасходно колегама који су показали храброст и одлучност да бране оно што је власништво свих нас, а не неке политичке клике која је помислила да поседује, не само наше школе већ и наше животе.

Ућутали су се просветни радници последњих месеци, а овде, када се ућути, тек тада почиње. То сте морали до сада научити.

Допис министру Бранку Ружићу

By admin

WordPress PopUp