Заједничко саопштење са  Форумом београдских гимназија .

 

Колегиницама и колегама

Јавности Србије

 

Поштовани/е

 

Све нас је погодила вест о прераној смрти колеге Јована Кнежевића. Свежа су нам сећања на децембарску хајку на њега и његову суспензију која је нажалост потрајала дуже од његовог живота.

Колико је потиснуте лоше емоције било у њему, то нико не зна. Колико је то утицало на прерану смрт, ни то не можемо утврдити. Оно што са сигурношћу можемо рећи јесте да је иза професора готово 4 деценије преданог рада, да његов рад никога није остављао равнодушним, да постоје стотине успешних људи којима је он уткао знање као неопходан материјал за успех и да га је смрт сустигла за време суспензије због резултата које је постигао.

Суспендовали су га гори и неспособнији од њега, а слични онима који га из беса назваше „Јоца убица“. Заправо, њега је у суспензију, а из суспензије у смрт испратила иста она Србија која је „кресала крила“ свакоме ко би да полети, јер веће је зло бити изнад него испод њиховог отужног просека. Освета лоших ђака, како се то одавно овде живи и говори.

Његова суспензија се десила пар дана након протеста и обуставе рада 1. децембра, одржаних због све присутнијег насиља у друштву, па тако и у школама. Ни тада се нисмо могли отети утиску да је та суспензија требала да изнивелише кантар тих дана и послужи амнестији одговорних за друштво у коме живимо. Зато данас, више него икада, захтевамо да се моментално приступи испуњењу тадашњих захтева, односно да се законски онемогуће анoнимне пријаве против запослених у образовању.

О свим даљим корацима, на испуњењу овог захтева, Синдикати ће благовремено обавестити јавност.

Такође, наши Синдикати су донели Одлуку да у знак сећања на трагично преминулог професора Кнежевића сутра у 8 часова у свим установама где постоји наше чланство, буде одржан минут ћутања. Позивамо и друге колеге да нам се придруже.

 

У Београду 22.јануара 2023.

Форум београдских гимназија                                     Независни синдикат просветних радника Србије

Александар Марков                                                                                             Душан Кокот

Заједничко саопштење

 

By admin

WordPress PopUp