Поштовани министре,

 

Пре тачно месец дана упозорили смо Вас на ситуацију са избором директора у Омољици. Игнорисали сте допис, једнако као што га је игнорисао и Покрајински секретаријат за образовање. Потом сте донели одлуку да конкурс поништите, а покрајински секретар да именује вршиоца дужности. Јуче сте имали протесте мештана, родитеља и наставника те школе, а шта ће бити данас када ВД директор дође у школу – тешко можемо и да предвидимо. Оно што сада знамо јесте да у је јутрос у школи свега 80-ак ученика од укупно 600 колико их ту школу похађа. Локална средина, потпуно оправдано одбија да трпи насиље и наметнута решења. Хоћете ли сада и село да промените? Где је граница господине министре?

Подсећања ради, у школи у Омољици проведен је конкурс на коме је једини кандидат био досадашњи директор. За његов нови мандат изјаснило се преко 90% колектива и апсолутна већина тамошњег школског одбора. Уместо да одлука буде једноставна, брза и лака, како би колектив, који притом постиже сјајне резултате, наставио успешан рад, покрајински секретар, јасно кршећи Закон о основама система образовања и васпитања, не даје сагласност на избор из разлога што директор нема положен испит за лиценцу. Упозоравали смо и Вас и њега да је закон јасан и да не постоји одредба која обавезује кандидата да има лиценцу, али није вредело. Ко ће платити трошкове када суд потврди неминовно? О нематеријалним штетама излишно је и говорити.

Важно је такође да Ви јавности објасните стварне разлоге зашто лиценцу има свега 350 директор од преко 1600 школа у Србији. Дакле, са стране Закона верујемо да, чак ни код Вас, нема никаквих недоумица. Зашто се онда ово дешава?

Упозоравали смо Вас и тада, али и много пута пре и после тога, да морате преузети одговорност и морате проводити законе без обзира на жеље локалних моћника. Ништа нисте урадили и то Вас чини лошим министром. Извините, али одговорност не можете избећи као што можете непријатне разговоре. Одговорни сте, као што сте одговорни и за ситуацију у Ваљеву, где сте такође ћутке прешли преко јасно политичких захтева са локала. Одговорни сте и због притисака којима сте вероватно изложени, а нисте се повукли или бар покушали да им се супротставите. То мора престати пре него што негде кулминира са опасним последицама. Урадите свој посао или се повуците.

За почетак би бар могли да се огласите поводом ситуације у овој школи и исправним одлукама спречите кулминацију оправданог гнева мештана Омољице, родитеља, наставника али и целокупне јавности. Одговорност свакако нећете избећи.

By admin