Медицинска школа у Ваљеву више није иста. До пре шест месеци важила је за уређену и успешну школу, са колективом који је многима у граду био узор слоге и одличног баланса професионализма и људске повезаности, а онда је дошао конкурс за избор директора. Уз тадашњег директора кандидатуру је поднела још једна особа. Поменута је тих дана накупила 8 година рада на пословима образовања и васпитања, а месец – два пре конкурса постала је и супруга функционера  градске власти. Нема ни дана стажа у школи у којој конкурише. Када право и правдa устукну пред насиљем политике и бескрупулозне амбиције, резултат никада не може бити добар. Безброј покушаја да на то укажемо надлежнима у Министарству просвете није уродило плодом. Снага сервилности партији поново је надјачала разум и законска овлашћења.

Ово није злонамерно набрајање непотребних чињеница, већ чињеница које су, по нама, директно кумовале тренутном стању. Како је и њој самој било јасно да не може добити подршку ни проширеног Наставничког већа ни Школског одбора, борбу за функцију водила је уз помоћ притисака, наопаког тумачења закона, жалби због наводне дискриминације, уз јасну подршку републичке инспекције и Школске управе Ваљево.

„Што се грбо роди време не исправи“

Сјајно преведено Катоново правило поново се доказало у пракси. Директорка која је постављена на ту позицију противно вољи 95% Наставничког већа и 2/3 чланова Школског одбора има само две опције. Једна је да покуша да колективу представи себе и своје чисте намере, а друга – да силом мења структуру рада једне озбиљне установе, уз промовисање сервилних на управљачке позиције. Шанса за рационално у овом случају нестала је још у току конкурса. Министар Ружић је био упознат са чињеницом да је наставничко веће школе, а након једне од неколико пријава инспекцији, донело једногласни закључак којим тражи заштиту од насилног понашања – тада кандидата, а данас директора школе. Не да надлежни нису реаговали на ову чињеницу, већ је по њима иста била кандидат који може обезбедити напредовање школе.

За ова два месеца директорка је успела већ неколико пута да прекрши закон.  Од притисака на Савет родитеља да изаберу, веровали или не, кандидате за Школски одбор које је она предложила, притом недозволивши   родитељима  да дају више од два своја предлога за чланове школског одбора, преко персоналних и других промена у једном комплексном систему који не познаје, а све у току наставне године. Ових дана кулминира неспокој свих који су за школу везани, од наставника, преко ученика до родитеља и јавности.  Наиме, на основу чињеница које су нам познате, директорка је у другом стању. Уз честитке и жељу за здраво потомство, ипак морамо да се запитамо како ће школа надаље функционисати. Најаве да ће директорка, уместо дефинисаног права на одржавање трудноће, на боловање ићи са прекидима, представљало би грубу злоупотребу закона.

Директорка је, наиме, због привремене спречености за обављање посла (тренутно на боловању), именовала лице које ће у њено име потписивати акта од значаја за школу на неодређено време.Тако именовано лице није директор и то не значи апсолутно ништа. Ко заправо тренутно руководи школом? Директора именује министар, а школа није приватна својина којом власник руководи по својој вољи. Притом, лице именовано од стране садашње директорке не испуњава чак ни законом прописане услове да буде кандидат за директора, а евентуалном злоупотребом закона постао би стварни управник школе у наредним годинама.

Треба истаћи и то да именовано лице обавља и даље посао наставника здравствене неге са пуном нормом, а ангажован је и на универзитету Сингидунум у Ваљеву.

Забринутост за будућност тако важне установе је више него оправдана. За само пар месеци из школе ће изаћи генерација свршених средњошколаца а требало би да се упише нова. Овакве вести руше кредибилитет установе, али са друге стране ћутање на сва дешавања у Школској управи Ваљево и овој школи учинило би нас све саучесницима у уништавању институције која је у прошлости произвела на хиљаде успешних здравствених радника. На тако нешто нико нема право. Штета која је колективу до сада начињена већ је довољна жртва.

Позивамо Министарство просвете и министра Бранка Ружића да неодложно преиспита све одлуке које је донео у вези са Медицинском школом у Ваљеву и да моментално именује вршиоца дужности из реда запослених који би у року од 6 месеци, без притисака, на законом прописан и демократски начин одлучили ко ће бити нови директор Медицинске школе у Ваљеву. Такође захтевамо да се преиспита улога свих који су у претходном периоду  учествовали у догађајима везаним за ову школу и да они који су се огрешили о закон и професионалну етику моментално буду разрешени.

 

Запослени у Медицинској школи у Ваљеву

By admin