Glavni odbor Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) doneo je odluku da od sutra obustavi rad u svim školama.

Odluka je doneta na osnovu Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, jer zaposlenima u prosveti preti neposredna opasnost po život i zdravlje.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) zahteva hitnu smenu ministra prosvete Branka Ružića, zbog odgovornosti za današnju tragediju u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, u kojoj je više lica ubijeno.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) je više puta zahtevao od Ministarstva prosvete da umesto šminkanja postojećih propisa preduzme opsežne mere kako bi se podigla bezbednost u školama, što su ministar i ministarstvo ignorisali.

Pre samo desetak dana, konkretne predloge i jasan stav o problemu bezbedednosti u školama, ministru Ružiću ponovio je predsednik sindikata Dušan Kokot, na javnoj raspravi o izmenama i dopunama Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja u Palati Srbija.

U prosveti se godinama štedi na kvalitetu: mnoge škole rade bez psihologa, pedagoga i drugog stručnog osoblja, direktori se postavljaju po političkoj pogodnosti, a ne po kvalitetu, nastavnom osoblju su propisima vezane ruke, a niskim primanjima suzbijena motivacija za pedagoški rad. Posledice su katastrofalne, a danas su postale očigledne i najširoj javnosti.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) izražava saučešće porodicama danas nastradalih, a povređenima želi brz i uspešan oporavak.

By admin