Glavni odbor Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) doneo je odluku da se obustava rada u školama zbog ugrožene bezbednosti nastavlja.

Zahtevi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) su sledeći:
1. Da se izmenom Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i drugih propisa kojima se reguliše ta oblast uvede mogućnost suspenzije učenika s nastave;
2. Da se izmenom Zakonika o krivičnom postupku definišu odgovarajuće kazne za napad na zaposlenog u ustanovi obrazovanja;
3. Da se ukine mogućnost anonimnih prijava protiv zaposlenih u obrazovanju.

Ove zahteve, u formi predloga, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) dostavio je Ministarstvu prosvete još decembra prošle godine i ponavljao ih je tokom aktuelne javne rasprave o izmenama seta prosvetnih zakona.

Ministarstvo, na čelu s Brankom Ružićem, ignorisalo je te predloge. Aktuelni ministar prosvete očigledno nije dorastao mestu na kojem se nalazi, tokom svog mandata je činjenjem i nečinjenjem značajno doprineo postojećim problemima, a nakon tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu se poneo sramotno, izjavljujući da „sistem nije zakazao“. Posledice njegovog ministrovanja su katastrofalne i danas svima očigledne.  Zato je smena Branka Ružića preduslov za razgovor s predstavnicima države o nastavku nastave u školama.

Od momenta kada smo pre dva dana proglasili obustavu rada i izneli zahtev za smenu ministra, pritisak na zaposlene u prosveti je ogroman. Cilj tih pritisaka, koje sprovode direktori i školske uprave, je da se tragični događaji u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ zatrpaju cvećem, svećama i suzama, a da se nakon toga sve nastavi po starom. Na to ne pristajemo!

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) poziva sve zaposlene u prosveti, roditelje i učenike na solidarnost u iskazivanju oštrog protesta zbog stanja u društvu i školama, koje se mora hitno i temeljno menjati. Bićemo danas na ulicama širom Srbije.

By admin