Veliki štrajk: Protest koji je promenio Srbiju (XXVI)

 U sredu 15. januara te 1997. godine počeo je Veliki štrajk, tako što su sve škole u Somboru, prve u Srbiji, potpuno obustavile nastavu i održale ga sve dok se štrajk  nije zahuktao  i u drugim sredinama Srbije  kada su gotovo sve škole prekinule nastavu. U sredu 5. februara pregovarački tim je prvi put  primljen u  Vladu Republike Srbije. Paralelno su trajali pregovori, štrajk i ulični protesti sve dok  premijer Marjanović  izbacio iz pregovara nezavisne sindikate i naložio da „samostalni“ potpišu sporazum. Najveći udar na štrajk se desio kad je  predsednik SSSS Tomislav Banović potpisao Sporazum, a Vlada Srbije pozvala prosvetne radnike da se od ponedeljka 17. februara vrate u škole i normalizuju nastavu. Umesto toga štrajk i protesti će se nastaviti. Prosvetne i druge vlasti pozvaće na normalizaciju, a sindikati na nastavak štrajka pa će haos u kućama znanja biti još veći, pritisci nesnošljivi, najblaže rečeno neljudski, a rešenje još dalje.
U sredu 19. februara 1997.  pred Vladom okupiće se oko 40.000 prosvetara i htela, ne htela Marjanovićeva vlada će sutradan u čevrtak 20. februara  ponovo morati da za pregovarački sto i da  pregovara sa predstavnicima svih sindikata, a ne samo onih po njihovoj meri. Elem, Vlada nevoljno prima pregovarački tim svih sindikata, a u Vladinom timu su ovaj put: prvi put prof. dr Ratko Marković, potpredsednik Vlade, Dragan Tomić „Simpo“, ministar bez portfelja, (ruski akademik, prim HZMK) prof. dr  Milutun Stojković, potpredsednik Vlade, prof. dr Jovo Todorović, ministar prosvete i (da ne poverujete) Goran Milanković, sekretar kabineta predsednika Slobodana Miloševića.
I ovi pregovori se neuspešno završavaju. Dešava se još jedna  nova  izdaja od strane „državnog“ sindikata – nastalu situaciju koristi Dušan Vatović, sekretar koordinatora pregovaračkog tima Jagoša Bulatovića koji šalje svim školama falsifikovano saopštenje pregovaračkog tima na osnovu koga se traži preispitivanje odluke o štrajku. To dovodi do zabune među prosvetnim radnicima, a u jednom broju škola započinje svakodnevno preispitivanje odluke o obustavi nastave. Direktore škola svaki dan sazivaju načelnici okruga koji su takođe toga dana bili u Vladi  gde se se dogovarali kako da okončaju, milom ili silom, štrajk. Načelnici okruga će potom davati direktorima konkretne instrukcije o načinima delovanja u cilju suzbijanja štrajka i ne samo to već će i vršiti direktan pritisak  na direktore škola, ucenjivati i pretiti smanama.  U taj petak 21.02.1997.  Vlada uključuje sva raspoloživa sredstva za zaustavljanje štrajka. Protivno odlukama štrajkačkih odbora direktori stavljaju obaveštenja na škole da će nastava početi od ponedeljka 24.02.1997, sazivaju sastanke i nastavnička veća subotom, pa čak i nedeljom. RTS satanizuje prosvetu i poziva decu u škole. Prve počinju da rade škole koje se rukovode informacijama iz „državnog“ sindikata. U mnogim školama dolazi do nesloge i razbijanja jedinstva kolektiva.
U današnjim NSPRV vestima objavljujemo više tekstova o toj fazi Velikog štrajka i neviđenoj sindikalnoj bruci i izdaji svih sindikalnih principa  koja je nastala nakon “sporazuma Banović-Marjanović”, a što su osudili čak i sindikati društvenih delatnosti  iz te sindikalne centrale. Što se tiče nezavisnih sindikata oni su svo vreme  i upozoravali da će se to desiti, ali, …
Prof. Hadži Zdravko M. Kovač,
ravangradski učitelj u penziji i učesnik Velikog štrajka

RASPLAMSAVA SE BITKA PROSVETNIH RADNIKA I VLADE,
ŠTRAJKAČI NE ODUSTAJU, PREGOVORI ODLOŽENI ZA DANAS
NEMA GRADA U SRBIJI GDE PROFESORI,
ĐACI I RODITELJI NISU IZAŠLI NA ULICE*
 

Beograd – Ni posle dva sata pregovora i protesta gotovo 15 hiljada nastavnika, učenika i njihovih roditelja juče pred Vladom Srbije i Ministarstvom prosvete. Vlada nije ispunila zahteve prosvetnim radnicima koji štrajkuju već više od mesec dana. Pregovori se nastavljaju danas u osam časova, a kako DT saznaje od članova pregovaračkog tima, Vlada nije ispunila zahteve, jer nije uspela da pronađe novac za isplatu zarada.
„Bilo je reči o prikupljanju novca za naše plate, ali svaki potencijalni izvor novca po Vladinom mišljenju vodio bi ka inflaciji. Predlog da se novac za naše plate obezbedi podizanjem cene benzina za pola dinara, pao je u vodu, jer bi to uticalo na povećanje cena i ostalih roba. Isto se desilo s predlogom da se sredstva prikupe putem kredita“, kaže izvor DT u pregovaračkom timu prosvetnih radnika.
Jagoš Bulatović, predsednik Republičkog odbora Saveza sindikata obrazovanja, nauke i kulture i koordinator u pregovaračkom timu: „Nismo napravili nikakav pomak u odnosu na naš prošli susret, kada nam je ponuđeno još gore od onog što nas je dovelo dovde. Primili su nas Mirko Marjanović, premijer, Slobodan Radulović, potpredsednik, Jovan Todorović, sadašnji i Dragoslav Mladenović, bivši ministar prosvete, Milivoje Stamatović, ministar za rad, socijalna i boračka pitanja i Đurađ Novaković, pomoćnik ministra za finansije. Imam utisak da nas nisu ozbiljno shvatili. Niko nema pravo da prekida obustavu rada, sem nas, a kao što je rečeno i danas će se pred Vladom i Ministarstvom okupiti nastavnici, učenici i njihovi roditelji, samo u još većem broju“.
Jučerašnje okupljanje nastavnika, učenika i roditelja počelo je oko podne, na Trgu Nikole Pašića, u organizaciji sindikata prosvetnih radnika UGS „Nezavisnost“. Po dolasku oko hiljadu učenika iz osnovne škole „Skadarlija“, povorka je krenula ulicom Moše Pijade, pored Skupštine grada, pa ulicom Srpskih vladara i Kneza Miloša do Vlade, gde su ih sačekali nastavnici beogradskih škola.
Tokom jučerašnjeg dvočasovnog protesta, okupljeni prosvetari iz Beograda, Niša, Smederevske Palanke i drugih mesta Srbije, na svkai pomen Vlade Mirka Marjanovića i ministara prosvete su skandirali: „Dole Vlada“, „Dole Marjanović“, „Idi u tvoj Knin“, „Smenite i novog ministra“.
Pored velikog transparenta „Profesor sam tim se dičim, pogledajte na šta ličim“, nastavnici, učenici i roditelji su protestvovali natpisima: „Sutra će i kukavice sigurno moći ono što danas mogu samo hrabri i pravi“ (Miljkovićevi stihovi). „Stanje u prosveti je osveta nekadašnjih ponavljača“, „Studenti i mi ćemo s vama u bolju budućnost“, „Profesori žive luksuzno-jedu luk i liju suze“, „Profesori uzimajte vizu, otkazi su blizu“, „Ne želimo da živimo u duhovnom mraku“, „Slobodni smo, ako slobodno izražavamo misao“, „Od Dače do Jove nije moglo gore“.
Posle izlaska pregovaračkog tima, sastavljenog od svih sindikata i organizacija škola koje su totalno obustavile rad, i njihovog saopštenja da dogovor nije postignut, nastavnici su zahtevali da se odmah nastave razgovori s Vladom, jer „17 dana nas lažu, a mi iz južne Srbije nemamo novca za hotel i prenoćište“. Ipak, posle polučasovnog natezanja, nastavnici su poslušali pregovarače i razišli se. U pola dva, jedna kolona je pošla ka Ministarstvu prosvete, a druga, na čelu sa UGS „Nezavisnost“ ka Terazijama. Tu su se sreli sa studentskom povorkom, pozdravili je i šetnjom pored Narodnog pozorišta i glupmaca koji su rasprodavali lične stvari, stigli na Trg Nikole Pašića.
Danas je najavljeno još masovnije okupljanje nastavnika, učenika i roditelja u 8 časova, u znak podrške pregovaračkom timu.      
(*Dnevni telegraf, 15.02.1997.)

Besplatni iz Pančeva

Beograd – Profesori srednjih i nastavnici osnovnih škola u Pančevu, koji su se pridružili okupljenima na trinaestom protestnom času na Trgu Republike, nosili su transparent na kome je pisalo: „Mi se odričemo našeg ministra prosvete“ i bedževe „Besplatni profesori iz Pančeva“.

„Šetač“

Subotica – Subotički studenti objavili su prvi broj biltena o svom protestu zbog poništavanja izborne volje građana, u čijem se zaglavlju nalazi lik najpoznatijeg šetača „Džoni Vokera“.

Opasan

Bečej – Sve škole po selima sečanjske opštine stupile su u štrajk. Ne štrajkuju samo zaposleni u osnovnoj školi „Veljko Đuričin“ iz Jarkovca, pošto je tamošnji direktor poznat i po tome što ume da pretuče i učitelja, a đaka ako je neposlušan okači o čiviluk.

Ne svi

Zaječar – Profesori zaječarske Gimnazije štrajkuju već nekoliko dana, ali ne svi. Ima i štrajkbrehera. To je troje profesora, koji se nisu solidarisali sa kolegama.

Podrška

Beograd – Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije podržao je juče štrajk i zahteve Samostalnog sindikata obrazovanja Srbije. „Odgovorni ljudi u ovoj zemlji moraju da shvate da nastavnici i profesori koji ne primaju ionako ponižavajuće niske plate,  ne mogu da budu motivisani da pruže neophodan nivo znanja našoj deci“, navodi se u pismu  Sindikata radnika EPS predsedniku Sindikata obrazovanja Jagošu Bulatoviću.

U KRAGUJEVCU ŠTRAJKUJE SVE VIŠE ŠKOLA

Juče dve, danas dvanaest, sutra dvadeset…
Kragujevac – Od trideset osnovnih i srednjih škola, u Kragujevcu je juče štrajkovalo dvanaest, ali prema informacijama kojima raspolažu u gradskom štrajkačkom odboru, već danas će im se pridružiti većina ostalih. U obustavu rada prva je stupila kragujevačka gimnazija, a potom muzička i tehnička škola MST „Zastava“ i SC „Toza Dragović“. Od osnovnih škola u štrajku su „Jovan Popović“, „Svetozar Marković“, „21. oktobar“, „Živadinka Divac“ i škole u Beloševcu i Grošnici.
Prvobitno je planirano da kragujevačke škole stupe u štrajk danas posle protestnog mitinga prosvetnih radnika zakazanog u 10 sati kod Krsta. Međutim, u želji da se solidarišemo sa školama u Vojvodini i Beogradu krenuli smo ranije sa štrajkom. Prvog dana su štrajkovale dve, danas dvanaest, a već sutra se očekuje da će ih biti duplo više“, kaže za DT Slobodan Spasić, stručni saradnik u Gradskom veću samostalnog sindikata.
„U teškoj materijalnoj situaciji i potpunoj nebrizi društva nije nam ostalo ništa drugo nego da obustavimo rad ne bismo li nekako skrenuli pažnju Vlade na probleme školstva i obrazovanja i dali joj do znanja da je obrazovanje u svakoj normalnoj državi važnije od policije. Učitelj bi po prirodi posla koji obavlja, i  obde trebalo da bude važniji od policajca, ali sudeći po primanjima, to nažalost još uvek nije“, kaže za DT učitelj koji želi da ostane anoniman.
Kako nezvanično saznajemo u nekim osnovnim i srednjim školama bilo je i pretnji upućenih organizatorima štrajka, i to je jedan od razloga što već juče većina kragujevačkih škola nije obustavila rad. Naš izvor tvrdi da će u školama u kojima su direktori „tvrdokorni SPS kadrovi“ svaka pomisao na štrajk bili zasečena u korenu i da će učitelji, nastavnici i profesori „nastaviti s radom mimo svoje volje“.
(Dnevni telegraf)

Иако просветари и даље протестују улицама Београда
Сажимања градива неће бити

Помоћник републичког министра просвете за основношколско образовање Даница Вукићевић изјавила је Танјугу да ће током викенда начелницима свих одељења Министарства бити достављено упутство за надокнаду наставе којим ће бити обезбеђен завршетак школске године, без потребе сажимања градива. Упутством за надокнаду наставе предвиђено је да часови буду надокнађени радним суботама. Даница Вукићевић истакла је да ће ученици имати пролећни распуст од 28. априла до 2. маја, али, уколико у појединим школама буде потребно – настава ће бити одржана 28, 29. и 30. априла.
Иначе, јуче је испред зграде Владе Србије одржано дванаесто протестно окупљање просветних радника на коме је било око 1.000 учесника. Након тога, присутни су се упутили на Трг Републике где је одржан други митинг у организацији Форума родитеља и синдиката „Независност“
Синдикат Београда

Траже арбитражу за плате

Градски одбор синдиката образовања Београда сматра да право које му је дато да равноправно учествује у преговорима о цени рада није могуће остварити онако како то предвиђа колективни уговор потписан 26. фебруара. С обзиром да по закону Градски одбор мора да поштује одлуке Републичког, понуђена су нека нова решења. Зато и тражи измену посебних колективних уговора за основне и средње школе тако да спорове у преговорима решава арбитражна комисија. Одбор такође подржава предлог Одбора за просвету Скупштине Србије да Влада и преговарачки тим што хитније потпишу толерантан споразум којим би се изашло у сусрет захтевима запослених у образовању.

Нове општинске власти подржале просветаре

БЕОГРАД – Више хиљада просветних радника јуче се по десети пут окупило испред Владе Србије, незадовољно платама.Јагошу Булатовићу, шефу преговарачког тима јуче је у посети била трочлана делегација просветара, која је касније окупљенима пренела лепе вести о његовом здрављу. Булатовић је окупљене преко представника, позвао на истрајност и упорност. У више београдских општина, просветни радници су добили безрезервну подршку нове власти, а за данас је заказан пријем преговарачког тима у градској Влади. Скуп се окончао после тридесетоминутне шетње градом на Тргу Николе Пашића.
Да ли је кобасица вреднија од Шекспира? То питање у нас има увек исти одговор, рекао је професор Драгутин Путиновић и додао да је за нашу Владу, Шекспир нико и ништа, као и они који га предају.

Šarčević i Bilgič o jačanju saradnje u obrazovanju

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je u ponedeljak  sa ambasadorom Turske u Beogradu Tanžuom Bilgičem koji je rekao da je ideja da se turske kompanije koje posluju u Srbiji uključe u dualno obrazovanje dobra i da bi od toga korist imali i učenici i kompanije. Šarčević i Bilgič su ocenili da je saradnja dve države na visokom nivou, ali da ima prostora za unapređenje.

Vučić obišao školu “Petar Petrović Njegoš” u Vrbasu

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obišao je  juče Osnovnu školu “Petar Petrović Njegoš” u Vrbasu, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.  Premijer je školu posetio u 13 sati.

O dualnom obrazovanju u Zrenjaninu

Skupština Zrenjanina organizovala je javno slušanje o modelima dualnog obrazovanja. Kako je istaknuto, ta tema je od velikog značaja za građane i rešavanje sistemskih problema u društvu, podsticanja dijaloga i zapošljavanja mladih.      https://www.youtube.com/watch?v=gHK31FEB4MM

Teodorović: SANU da kaže šta misli novom zakonu

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) u narednih mesec dana biće organizovana rasprava o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju. Predsednik Odbora za visoko obrazovanje SANU Dušan Teodorović rekao je za današnju “Politiku” da ne zna da li je bilo koji akademik učestvovao u izradi ovog nacrta i dodao da SANU mora da kaže šta misli, jer je to vrlo važan dokument za budućnost visokog obrazovanja Srbiji. “Zato ćemo organizovati okrugli sto s jednom jedinom tačkom – komentar novih zakonskih rešenja. Nacrt zakona nisam video, niti znam da je iko u Akademiji dobio dokument, ne znam ko je bio u radnoj grupi, ni jedan član odbora za visoko obrazovanje SANU nije bio konsultovan, niti informisan”, naveo je Teodorović.

Dekanima neograničen mandat

Mandat rektora i dekana na četiri godine, bez ograničenja na dva mandata, pooštravanje procesa akreditacije i mogućnost da profesori koji napune 65 godina još četiri godine ostanu na fakultetu – neke su od novina koje predviđa Nacrt novog zakona o visokom obrazovanju, piše “Politika”. Javna rasprava o ovom dokumentu trebalo bi da počne ove nedelje, a tek po okončanju rasprave biće poznato šta će od predloženih rešenja “preživeti”, navodi “Politika” u izdanju od subote, dodajući da je imala uvid u nacrt novog zakona. Najveća novina koja se predlaže jeste osnivanje Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju, koje će imati svojstvo pravnog lica. Ono će, kako se predlaže, vladi podnositi izveštaje o svom radu, a finansiraće se iz sopstvenih prihoda i budžeta. Predviđeno je i da Nacionalno akreditaciono telo izdaje uverenja o akreditaciji visokoškolske ustanove, odnosno studijskog programa ili da odbije zahtev za akreditaciju. Uz rektora, prorektore i generalnog sekretara predviđa se i nova funkcija na Univerzitetu – menadžer, navodi list, dodajući da zasad nema detaljnijih informacija šta ova funkcija podrazumeva, sem da je Univerzitet dužan da objavi konkurs za to mesto u roku od devet meseci od stupanja na snagu ovog zakona.

Sajam obrazovanja u martu okupiće rekordni broj učesnika

Na međunarodnom sajmu obrazovanja EDUfair, koji se održava 10. i 11. marta u hotelu “Crowne plaza” u Beogradu, svoje univerzitete predstaviće rekordnih 18 zemalja. Srednjoškolci i studenti, u potrazi za idealnim mestom za usavršavanje.
Četrnaesti po redu EDUfair, pod sloganom “Šta upisuješ?”, pružiće priliku maturantima, studentima i poslovnim ljudima da na jednom mestu dobiju sve potrebne informacije o programima, kreditima, stipendijama i drugim pogodnostima studiranja na više od 100 državnih i privatnih visokih škola, fakulteta i univerziteta iz zemlje i sveta. Osim više od 30 besplatnih radionica i predavanja, srednjoškolci će imati priliku da razgovaraju i sa sadašnjim studentima i tako potrebne informacije o studiranju dobiju iz prve ruke. Poseta sajmu je 100 dinara, a uz registraciju na sajtu ulaz je besplatan. (→Press Clipping)

Roditelji i nastavnici na suprotstavljenim stranama

Roditelji i nastavnici uglavnom se nalaze na suprotnim stranama, kada je reč o obrazovanju dece, a uloga roditelja svodi se na učešće kada dođe do nekog problema, rečeno je danas na predstavljanju projekta “Partnerski za obrazovanje”. Saradnica UNICEF-a i Fonda za otvorena društva, Tanja Azanjac Janjatović rekla je da je vodeća ideja projekta da se stvori partnerski odnos roditelja i nastavnika kao i veće uključivanje roditelja koje bi doprinelo kvalitetu odnosa, a ne bi ugrozilo proces obrazovanja. “Glavni cilj ovog projekta je da se kreira pozitivna atmosfera u školama i da se roditelji posmatraju kao socijalni resurs, jer oni mogu svoja znanja, veštine i iskustva da stave u funkciju škole i tako pomognu rešavanju brojnih problema sa kojima se školstvo u Srbiji suočava”, rekla je Azanjac Janjatović.
Predstavnica roditelja učesnika u ovom projektu na teritoriji Zrenjanina, Ivana Branković, kaže da je ovo način da roditelji i nastavnici zajednički formiraju bolje uslove za obrazovanje dece. Akcije koje se sprovode su različitog karaktera među njima su uređenje školskog prostora, likovne radionice, korektivna gimnastika, sportski turniri, pomoć u učenju i drugo.
Članica inicijativnog odbora Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika i predstavnica 11 gradova članova asocijacije, Ivana Škrbić kaže da ne postoje razlike između malih i velikih sredina kada je u pitanju učešće u ovom projektu, i ističe da veći gradovi imaju bolji izbor resursa, ali da manje sredine brže i lakše postižu dogovore i saradnju. Ovaj projekat pokrenuli su pre godinu dana Fondacija za otvoreno društvo i UNICEF i sprovodi se u 11 gradova i 54 škole na teritoriji Srbije. (→Press Clipping)

Vrbas: Inovacije u nastavi informatike

Međunarodna konferencija i sajam “Nove tehnologije u obrazovanju” održan je od 9. do 13. februara u Beogradu. Ovo je četvrti po redu sajam na kojem nastavnici i profesori mogu da nauče da unaprede kvalitet nastave kroz upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija. Profesorica informatičke grupe predmeta iz Srednje stručne škole “4. juli” iz Vrbasa Dragana Simić je u svoj rad sa đacima već uvela neke od novih metoda, te je ove godine na konferenciji svoja iskustva prezentovala kao predavač. Profesorica Simić navodi da sve veća nezainteresovanost učenika i pad njihove motivacije često i profesore čini demotivisanim za obavljanje obrazovne delatnosti. Ona ističe da nastavni program za pojedine predmete nije promenjen više od 20 godina, pa je to naročito podstaklo da uvede neke nove metode u nastavu. Na sajmu je, između ostalog, iznela svoja iskustva u savremenoj nastavnoj metodi “obrnuta učionica”.
Ono što je đake ove profesorice najviše zainteresovalo na času informatike, ali i podstaklo na učenje drugih predmeta je upotreba mobilne aplikacije za rešavanje kontrolnih zadataka. “To je aplikacija za rešavanje testova na času. Ja pravim zadatke i oni imaju dvadesetak sekundi za odgovor na pitanje. Nemaju vremena da izguglaju ili da pročitaju, već se trude da što brže tačno odgovore, jer aplikacija ocenjuje učenike po tačnosti i brzini odgovora. Oni su time oduševljeni i traže da nauče da i sami prave testove iz drugih predmeta”, rekla je profesorica. Ona je istakla da su profesori informatike u prednosti zbog opreme kojom raspolažu na času, ali da bi, ukoliko imaju mogućnosti, i drugim profesorima ovo bila velika pomoć u radu.

Šta je “obrnuta učionica”

“Obrnuta učionica je vrsta nastave gde video snimak zamenjuje redovnu lekciju i time omogućava učenicima da na času prate lekciju tempom koji im odgovara, a mogu da sarađuju sa nastavnikom i svojim drugarima više nego na redovnom času. Školski rad se uči kod kuće uz pomoć video snimaka koje kreira nastavnik, a domaći rad i rešavanje problema se radi na času”, rekla je profesorica informatičke grupe predmeta iz Vrbasa Dragana Simić. Ona ističe da se kod đaka korišćenje informacionih tehnologija svelo se na društvene igre i igranje igrica, a ovaj podatak deluje još tragičnije kad se uzme u obzir da njih ova grana nauke interesuje više od ostalih. “Normalno, kao nastavnik informatike primenjujem nove tehnologije u nastavi, ali želim i njih da naučim da ih primenjuju, bez obzira što to, nažalost, nemam u nastavnom planu i programu. Uvela sam učenike u svet računarstva u oblaku, naučila ih da prave blogove, uspešno iskoristila fejsbuk grupe za komunikaciju sa svojim učenicima…”, priča.

Britanski savet podržao „Nove tehnologije u obrazovanju“

Međunarodna konferencija i sajam „Nove tehnologije u obrazovanju“, koja je nedavno održana u Beogradu bila je prilika za unapređenje kvaliteta obrazovanja u ovom delu sveta kroz upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT). Direktorka Britanskog saveta Kler Sirs istakla je da je ove godine registrovano oko 7.000 posetilaca – učitelja, nastavnika, profesora, direktora škole, roditelja, 40 izlagača i 180 govornika, dok je ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif rekao da i u njegovoj domovini postoji digitalni jaz, da oko 12 miliona odraslih ne poseduje osnovne digitalne veštine, a oko šest miliona ljudi nikada nije koristilo internet. – Ovaj digitalni jaz nas košta više od 63 miliona funti godišnje – rekao je Kif i dodao da su zbog toga već preduzeli čitav niz mera, kao što je uvođenje novog, inovativnog nastavnog plana i programa kojim se učenicima od pete godine života uvodi algoritamski način razmišljanja. Britanski savet koji, četvrti put zaredom, organizuje ovaj veliki stručni skup s ciljem da pomogne razvoj nastavnog i nenastavnog osoblja u predškolskim ustanovama, školama, univerzitetima i drugim organizacijama koji se bave obrazovanjem u bilo kom obliku, i ovaj put uspeo je da podstakne kretivnost i inovacije i ukaže na to kako osavremeniti proces učenja i na što bolji način iskoristiti mogućnosti koje nove tehnologije pružaju.

PISA: U probnom testiranju po 60 učenika iz 40 škola

Na pitanje: “Koliko škola i učenika će učestvovati u probnom testiranju i kako se pravi uzorak? Da li su kriterijumi definisani za sve zemlje učesnice na nivou OECD-a?” Dragica Pavlović Babić, nacionalna koordinatorka PISA studije u Srbiji  odgovara:  “Tako je. Na nivou OECD-a postoje jedinstveni kriterijumi, a osnovno je da imate dovoljan broj učenika i dovoljno raznovrstan uzorak, ali tako da što vernije odražava stvarnu strukturu populacije učenika. Potom dogovaramo sa specijalizovanom agencijom za uzorkovanje koje su to važne karak teristike koje opisuju naše učenike. Za nas su to region, tip škole, nastavni jezici na kojima se radi… Dakle, kada preciziramo proporcije i dogovorimo važne karakteristike uzorka, tek onda dolazimo do biranja konkretnih škola. U probnom testiranju učestvovaće po 60 učenika iz 40 škola iz svih delova Srbije”, kaže Pavlović Babić.

Hor Jovine gimnazije – most saradnje

Hor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” trebalo bi na proleće da gostuje u Gomelju, u okviru kulturne razmene Novog Sada s tim beloruskim gradom, s kojim je pre tri godine potpisan ugovor o saradnji, rečeno je  u Skupštini grada prilikom susreta gomeljske delagacije s predsednikom gradskog parlamenta Zdravkom Jelušićem. Kako je Jelušić rekao na rašnjem sastanku, prvom u nizu s gostima koji su prisustvovali proslavi Dana grada, poseta srednjoškolaca mogla bi uslediti u martu ili aprilu. – Želja nam je da Novi Sad, pre svega s gradovima-pobratimima, razvija ne samo privrednu saradnju nego i druge oblike – rekao je Jelušić. – Namera nam je da naš grad-pobratim u Belorusiji u pravom smislu reči od građana  bude prepoznat kao bratski grad. Zato ćemo saradnju početi od srednjoškolaca, od razmene učenika i profesora, nakon čega se nadamo da će uslediti i veći obim privredne saradnje nego do sada.
Predstavnik delegacije Gomelja, upravnik administracije sovjetskog rejona grada Gomelj Dmitri Alejnikov je naglasio da saradnja dva grada ne traje dugo, ali da se za to vreme razvijala u dobrom smeru i da se može nazvati veoma dobrom. – Dodatne tačke za saradnju su obrazovanje i medicina – istakao je Dmitri Alejnikov, dodajući da bratski narodi Belorusije i Srbije imaju dosta toga zajedničkog.  Po rečima direktora Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” Radivoja Stojkovića, gimnazijski hor imaće čast da ide u prvu posetu Gomelju i predstavi bogatstvo našeg muzičkog nasleđa i stavaralaštva. On je dodao da je ta kulturna i obrazovna saradnja novosadskih đaka i profesora s gimnazijalcima i njihovim profesorima u Gomelju, za Gimnaziju od velikog značaja, a posebno za đake koji uče ruski i one koji deo nastave slušaju na tom jeziku.

Uskoro Maškarada u Novom Sadu

Negujući nematerijalnu kulturnu baštinu – običaje povodom Belih Poklada, Muzej Vojvodine u petak, 24. februara 2017. godine, u 12 časova, organizuje Maškaradu – Maskiranu povorku koja će sa platoa ispred zgrade Muzeja, krenuti i prodefilovati centralnim novosadskim ulicama – Dunavskom, Zmaj Jovinom, Kralja Aleksandra, ulicom Modene, Bulevarom Mihajla Pupina do saletle u Dunavskom parku, gde će se nastaviti zabavni program i proglašenje najuspešnijih maski. Za pojedince, institucije i grupe, koje su se predstavile sa najuspešnijim maskama, po proceni stručnog žirija, obezbeđene su nagrade. U programu će nastupiti trupa Kreativni pogon, Bane Rosić, kantautor i Olja Zolja i Zlata Salata koje će animirati prisutne. Ovo je XXII Maškarada kojom se obeležava početak prolećnog ciklusa pokladnih običaja. Maskirane obredne povorke deo su evropske, ali i svetske tradicije, a više su poznate pod nazivom karnevali. Prepoznavši značaj negovanja nematerijalne baštine Vojvodine kao multikulturne i multikonfesionalne sredine, Muzej Vojvodine od 1995. godine neguje pokladne običaje organizovanjem maskirane povorke koja prolazi gradskim ulicama, i na originalan način spaja tradiciju sa savremenom kreativnošću.

„Luča” profesoru Avakumu Kvasu

Prva građanska čitaonica – Srpska čitaonica u Irigu proslavila je prošlog utorka 175 godina postojanja i obeležila krsnu slavu svetog Trifuna.  Svečanost je upotpunio hor Bogoslovije iz Sremskih Karlovaca, a bili su prisutni vladika sremski Vasilije, kao i predstavnici opštine Irig. U okviru muzičkog dela programa nastupili su i učenici iriškog odeljenja Muzičke škole „Teodor Toša Andrejević“ iz Rume. – Čitaonica je organizovala puno događaja prethodne godine, među kojima bih posebno istakla izradu „Kataloga biblioteka fruškogorskih manastira“- kaže direktorka iriške čitaonice Vera Novković i dodaje da je ponosna na rad ustanove. Nagrada „Luča“ koju Čitaonica dodeljuje pojedincima i organizacijama za doprinos razvoju kulture i kulturnog stvaralaštva na području opštine Irig, pripala je profesoru književnosti Avakumu Kvasu. Osim toga, zahvalnice su primili pojedinci koji su prošle godine doprineli radu ove ustanove: Milana Piletić iz Beograda, Zorica Mićašević iz Iriga i Dušan Poznanović iz Sremske Mitrovice. Takođe, najaktivniji čitaonici na poklon su dobili knjige, a objavljen je i zbornik pesama „Vino je poljubac postojanja“, nastalih po konkursu „Najlepša pesma o vinu“ u saradnji sa vinarijom „Mačkov podrum“.

Polovina školaraca ne može stepenicama ni do drugog sprata!!

Voćnu užinu zamenile su nezdrave grickalice, a vreme provedeno u prirodi uz fizičke aktivnosti skraćeno je u korist igrica na računaru. Keleraba mališanima izgleda manje privlačno od čipsa, a jabuke su gotovo potpuno pale u zaborav jer su im police pune čokoladica. Ovakav način života u najvažnijem periodu za razvoj deteta donosi pogubne posledice po zdravlje najmlađih. Koliko je stanje alarmantno najbolje pokazuju rezultati istraživanja u okviru projekta „Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje” Centra za zdravlje, vežbanje i sportske nauke. Ispitivanje sprovedeno na uzorku od 3.278 đaka iz 11 srednjih i 52 osnovne škole pokazalo je da su školarci potpuno „zarđali” – gotovo polovina njih ima problem da se stepenicama popne do drugog sprata, a više od 60 odsto njih živi potpuno pasivno – bez ikakvih fizičkih aktivnosti. Zabrinjavaju i podaci da 80 odsto dece ne unosi dovoljno povrća, preporučenu količinu voća jede tek svaki treći klinac i klinceza, a samo trećina dece konzumira dovoljno mesa i mlečnih proizvoda. Gotovo nijedan školarac ne jede dovoljno žitarica, a obroci 15 odsto njih sastoje se pretežno od masne hrane. Svako dete trebalo bi svakodnevno da ima 60 i više minuta umereno intenzivne fizičke aktivnosti: sporta, rekreacije, odlaska do škole ili igre. Većina njih sada ima mobilne telefone ili računare koji ih po ceo dan drže prikovane za stolicu. Ovako loše navike najmlađeg dela naše populacije stvaraju potencijalne bolesnike od hipertenzije, dijabetesa, bolesti srca i krvotoka i različitih vrsta karcinoma u odraslom dobu. (→Press Clipping)

Biće kažnjivo đačko nasilje, ali i varanje na testovima

 Za roditelje čije dete maltretira vršnjake u školi, narušava ugled i čast drugog učenika ili nastavnika nacrt Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa novčane kazne od 30.000 do 100.000 dinara. Roditelji će, ukoliko ove odredbe budu usvojene, osetiti na “novčaniku” i ako ne upišu dete na vreme u predškolski program ili školu, ali i ako u roku od osam dana ne opravdaju izostanke iz škole. Predviđena novčana kazna za to je od 5.000 do 100.000 dinara.  “Ovim nacrtom očigledno je izvršeno preciziranje svega onoga što već postoji, na sličan način kao sto smo mi u Nacrt Aleksinog zakona naveli”.- kaže docentkinja na Pravnom fakultetu dr Dragana Ćorić, koja je sa svojim timom sastavila “Aleksin zakon”, čiji se elementi sada nalaze u Nacrtu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. – Kazne za roditelje već postoje ako ne upisu dete u skolu, ili ga ne odvedu na pripremni predškolski program, kao i praksa da roditelj može da bude kažnjen ako u roku od osam dana od dana prestanka okolnosti koje su dovele do izostanka deteta ne dovede dete.
Ono što je novo jesu kažne za teže povrede obaveza učenika, među kojima je i tajno snimanje telefonom i varanje na testovima. – Novina je uvođenje prekršajne i krivične odgovornosti za decu koja čine nepodopštine, pri čemu je do sada postojala samo obligaciona, odnosno mogućnost naknade štete izražene u novcu od strane roditelja. Od obaveze plaćanja mogli su da se izuzmu ako su lošeg imovinskog stanja.  Ono što se od ovog zakona očekuje jeste dosledna primena. Drugim rečima, ako se i dalje ignorišu priprećene kazne i pronalaze načini da se ne kažnjavaju roditelji dece odgovorne za teže povrede obaveza, i ovaj zakon biće mrtvo slovo na papiru. – Drago mi je da se u Zakonu stalo na novčanim kaznama za roditelje, jer to jeste u ovoj fazi i stanju svesti društva koje imamo jedini lek za disciplinovanje roditelja – kaže dr Ćorić. – Oni moraju da se podsete da su roditelji i odgovorni za svoje dete i ako je ono u školi, i da ne prebacuju na školu svoje roditeljske dužnosti. Vršnjačko nasilje postoji i moramo biti svesni toga da svaki, pa i najstroži zakon neće imati svoj legitimitet, ako se zaista i dosledno ne bude primenjivao – kaže dr Ćorić.
To sa druge strane, ne oslobađa odgovornosti nastavnike, kaže Ćorić, ističući da je Aleksin zakon pokušao da premosti jaz između haosa koji trenutno postoji i strogoće koja nikome ne prija. U toku su razgovori predstavnika Ministarstva prosvete s reprezentativnim sindikatima, koji imaju brojne zamerke na radnu verziju nacrta Zakona, a jedna od najvećih je što od početka nisu bili uključeni njegovu izradu.

Radionica o nasilju

Osnovna škola „Dositej Obradović” u Farkaždinu, bila je domaćin radionice o značaju intersektorske saradnje u sprečavanju nasilja u porodici i ulozi vaspitno-obrazovnih  institucija u tome. Zrenjaninski edukativni centar i njegovu ulogu u sprečavanju nasilja predstavila je Radoslava Aralica, dok je o nadležnostima Centra za socijalni rad govorila Svetlana Grbo. – Sa značajem prevencije i ranog otkrivanja nasilja u porodici, te koracima koje valja preduzimati, s obzirom na to da je ovo krivično delo i da postoji obaveza zaposlenih u obrazovanju da ga prijave Centru za socijalni rad, ovom prilikom upoznalo se 15 radnika škole – kaže direktorka OŠ „Dositej Obradović” Vesna Kirćanski. Učesnici radionice upoznati su i sa radom opštinske telefonske SOS službe za žrtve nasilja, a obavezali su se i da roditeljima osnovaca podele promotivne flajere i upoznaju ih sa ovom, uvek aktuelnom, temom.

Figures i Henson među dobitnicima nagrade NAACP

Nagradu američkog Nacionalnog udruženja za unapređenje obojenih osoba (NAACP) dobio je film “Hidden Figures”, dok je za najbolju glumicu proglašena Taradži Henson, koja igra glavnu ulogu u tom ostvarenju. “Hidden Figures” je istinita priča o afroameričkim matematičarkama koje su dale značajan doprinos svemirskom programu SAD, a već je osvojio nagradu za najbolji film američkog Udruženja filmskih glumaca i nominovan je za Oskara u nekoliko kategorija.

By admin

Leave a Reply