Поштовани господине Антићу,

Читање Вашег дописа само је потврдило моје веровање да смо на августовској седници Председништва СРПС донели најбољу могућу одлуку бирајући Вас за представника СРПС у подгрупи на нивоу ШУ Београда. То на шта сте Ви указивали постало је доминантно понашање у целој Србији. На срећу запослених у образовању, у неким подгрупама још увек су остали људи од части и интегритета. Апсолутно се слажем са Вама, бити представник синдиката значи по сваку цену поштовати и чувати законитост, па таман нам се ти закони и не свиђали. Једино на тај начин, као одговорни појединци, можемо погледати власт у очи и казати да никада нећемо учествовати у незаконитим радњама, а затим, као такви појединци и истрајавати на измени оних закона који су штетни за све запослене у области образовања. То је суштински синдикални посао!

Не желим да се превише бавим „захтевом“ осталих чланова подгрупе у Београду којим се тражи Ваше смењивање. Напросто, ти људи могу то да траже, имају право да се љуте, имају право да напусте подгрупу…али НЕМАЈУ ПРАВО да то одлуче! Вас је на то место поставило Председништво СРПС а министар извршио именовање на основу такве одлуке.  Ту негде престаје моје размишљање на ту тему, јер се тело СРПС тим питањем никада није бавило, те је њихов њихов „захтев“ ирелевантан.

Са друге стране, читајући други део Вашег писма поново сам остао постиђен понашањем Слободана Брајковића. Тим питањем, желим и морам да се бавим. Желим да схватите да моји следећи редови нису производ мог личног сукоба са поменутим, или сукоба моје организације (НСПРВ) са истим, већ јасан и прецизан став онога ко никада неће пристати на незаконито понашање ма ког појединца. Дакле, Вас је, како сам већ написао, изабрало Председништво СРПС а затим је тај избор потврдио и сам министар просвете. Нико, нити један појединац, нема и не може имати право да тај избор поништи! Право на тако нешто има једино тело које Вас је на то место изабрало! Ако је Слободан Брајковић сматрао да сте Ви сметња у раду подгрупе, да је „захтев“ других чланова подгрупе исправан, ако је сматрао да Ви више не треба тим послом да се бавите, онда је Слободан Брајковић МОРАО сазвати Председништво да би нека другачија одлука била донета. Тако нешто би било демократска процедура коју би касније и министар морао прихватити, а затим и обавестити подгрупу о таквој измени. Али то се није десило! Очигледно је да Слободан Брајковић не мари за право и правила организације! Због тога црвенимо данас сви ми који смо ово прочитали, али црвени и сваки члан СРПС! Један човек, таман да је јуче изабран свим гласовима свих органа, овако нешто НЕ МОЖЕ урадити! Нарочито се то односи на Слободана Брајковића коме је мандат на месту председника СРПС истекао још марта прошле године. Овим чином, самосталним иступом, Слободан Брајковић је свима нама пљунуо у лице и послао поруку да је и наше синдикално време има своје лажне цареве, самозване појединце који се стављају изнад организације. Верујем, да ће као и увек кроз историју, такви поједници бити брзо осујећени од стране часних и поштених људи.

Апослотно осуђујући овакво понашање поменутог појединца, саветујем Вам, и на Вашем месту би ЗАХТЕВАО на увид све одлуке које је подгрупа донела у Вашем одсуству на седници (или седницама) на које је позиван неко кога Председништво СРПС није овластило да тамо заступа и представља организацију. Такође, уколико је било каква одлука на тој седници (седницама) донета, а у гласању учествовао и Слободан Брајковић, такав одлука је незаконита и ништавна, прооизвод незаконитог деловања поједница или групе. Уколико је некоме нанета штета, или је неко прибавио корист, Ваше право и обавеза, као часног човека је да то спречите. Од мене ћете у том послу имати апосолутну помоћ и подршку! Такође, треба видети доказ којим је Слободан Брајковић посведочио да је он изабрани члан испред СРПС-а (како би другачије учествовао у раду подгрупе?), а  о свему треба обавестити и Централну групу као и Министарство просвете. Уколико се било ко од поменутих оглуши о такве дописе самим тим постаје саучесник у незаконитом поступку! Наравно, по мом личном суду, уколико је било ко од представника чланица организација које творе СРПС о овоме имао сазнање, а није реаговао, и он је готово једнако одговоран!

На крају желим још једном да подвучем, овај мој став нема никакве везе са личним ставом о Слободану Брајковићу! На жалост, и тај лични став је формиран на основу идентичне ситуације, односно поступака и понашања поменутог појединца који је умислио да је господар СРПС-а, поступака о којима ће и суд морати донети одређене одлуке.

Обзиром да је мejл стигао на неколико адреса, и сам ћу га тако проследити, указујући још једном да је то мој лични став. Верујем да ће и други урадити исту ствар! Ствари се коначно морају назвати правим именом!

Синдикални поздрав,
Нови Сад, 19.02.2018
Потпредседник НСПРВ
Душан Кокот

2018-02-19 odgovor D.Kokota na dopis M.Antića

 

By admin