GNA 2018: Zajednička odgovornost za Cilj 4.

Ovogodišnja Globalna nedelja akcije za obrazovanje (GAWE) biće održana od 22. i 28. aprila. Posvećena je odgovornosti za realizovanje četvrtog razvojnog cilja  (SDG4).  Agenda za održivi razvoj iz 2015. godine je ambiciozna i univerzalna agenda za uklanjanje siromaštva kroz održivi razvoj do 2030. godine. Kada je usvojila novu agendu u septembru te godine, međunarodna zajednica je prepoznala da je obrazovanje ključno za uspeh svih 17 razvojnih ciljeva.
Inčoenskom deklaracijom UNESCO-u, kao specijalizovanoj agenciji za obrazovanje Ujedinjenih nacija, poverena je uloga da vodi i koordinira program “Obrazovanja 2030” sa svojim partnerima. Za  postizanje Cilja 4.  neophodno je ostvariti deset (pod)ciljeva Cilja. To je i Okvir za delovanje „Obrazovanja 2030“, koji je usvojen u novembru 2015. godine i  koji daje smernice vladama i partnerima o tome kako pretvoriti obaveze u akciju i rezultat.
Vlade bi trebale da: razviju verodostojne putokaze za ispunjenje SDG4, uspostave jasne mehanizme za transparentnost, dopuštajući aktivno učešće civilnog društva koje će obezbediti “Obrazovanje 2030” i Pravo na obrazovanje uopšteno (Ovo zahteva:  obezbeđivanje formalnog i strukturnog prostora za smisleno aktivno učešće civilnog društva, uključujući sindikate i studentske organizacije, kao dela socijalnog dijaloga kroz donošenje politika, planova, budžeta i proces monitoringa),  osiguraju da ovi mehanizmi transparentosti i odgovornosti imaju za prioritet uključivanje žena, osoba sa invalididtetom i predstavnike margionalizovanih zajednica., ponište bilo koje politike ili zakonodavstva koja kažnjavaju aktiviste civilnog društva i koja smanjuju prostor civilnog društva, „….obezbeđuju sprovođenje 12–godišnjeg besplatnog, javnog, ravnopravnog osnovnog i srednjeg obrazovanja“ (Obrazovanje 2030. okvir za akciju), obezbede naknade u osnovnom i srednjem obrazovanju i ukinu podršku u bilo kom obliku privatnim školama sa “niskim troškovima”, stave kao priorite dosad ignorisane ciljeve u obrazovanju u ranom detinjstvu, mladima, odraslima i višem školskom/tehničkom i stručnom obrazovanju i obuci, uvedu sveobuhvatne i dugoročne nacionalne planove, kako bi se osiguralo da se ponuda kvalifikovanih nastavnika značajno povećava i da se osigura da su nastavnici i vaspitači ovlašćeni, dobro obučeni, dobro plaćeni, profesionalno kvalifikovani, motivisani i podržani, pregleda obrazovne planove, predloge budžeta i troškove za rešavanje obrazovnih nejednakosti, osigurati pozitivan uticaj na devojčice i žene, osobe sa invaliditetom, autohtone zajednice, izbeglice i raseljena lica i druge ugrožene grupe, kroz rodne i inkluzione revizije, se suprotstave snižavanju nivoa kvaliteta obrazovanja za postizanje usko definisanih ishoda učenja merenih standardizovanim testovima i osigurati da su nastavni planovi i programi, udžbenici i sistemi ocenjivanja u skladu s postojećim razumevanjem ljudskih prava o ciljevima obrazovanja.
Takođe Vlade bi trebale i da: osnaže okvir upravljanja obrazovanjem i celokupnim javnim obrazovnim sistemom dodeljivanjem najmanje 6% BDP-a i 20% nacionalnih budžeta na obrazovanje, od čega najmanje 50% mora biti posvećeno osnovnom obrazovanju, povećaju sredstva koja su dostupna za ulaganje u obrazovanje i rešavanje nejednakosti, kroz izgradnju proaktivnih i proširenih domaćih sistema oporezivanja, pregledanje poreskih i autorskih ugovora u sektoru prirodnih resursa i zatvaranje rupa u zakonu koje omogućavaju izbegavanje poreza i izbegavanje plaćanja poreza od strane privatnog sektora i ukinu povećanje privatizacije obrazovanja kroz povećanje obima i kvaliteta javnih nabavki.
Naš sindikat će i ove godine podržati ovu akciju, a između ostalog i organizovati, sada već tradicionalne, konkurse za najbolji pisani i likovni rad učenika osnovnih i srednjih škola iz AP Vojvodine na temu ovogodišnje nedelje akcije. (→Saopštenja)

Imamo samo 12 godina da postignemo SDG4. Pridružite se!


Za unapređenje višejezičnosti 9,5 miliona dinara

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš, uručili su 16. aprila ugovore o dodeli budžetskih sredstava organima i organizacijama sa teritorije AP Vojvodine, u čijem radu su u službenoj upotrebi jezici i pisma nacionalnih manjina. Za ovu namenu, obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 9,5 miliona dinara, koja su, na osnovu javnog konkursa, raspodeljena na 83 organa i organizacije, za osposobljavanje zaposlenih da se koriste jezikom nacionalnih manjina, za razvoj sistema elektronske uprave u uslovima višejezičnosti, za višejezične table s nazivima naselja, ulica, organa i javnih obaveštenja, kao i za štampanje višejezičkih obrazaca i javnih publikacija.

Njilaš: Konkurs dug više od 10 godina

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš je naveo da se konkurs sprovodi već više od 10 godina sa ciljem da se unaprede prava pripadnika nacionalnih manjina na službenu upotrebu jezika i pisma. “Budući da su multikulturalizam i multietničnost, čije je obeležje i višejezičnost, među najvećim bogatstvima naše Vojvodine, nešto po čemu smo kao regija prepoznatljivi svuda u Evropi, pa i svetu, važno je da to bogatstvo sačuvamo, negujemo i unapredimo, a to možemo samo ako smo udruženi i jedinstveni u ostvarenju tog cilja”, poručio je Njilaš i dodao da se i jedno od 11 poglavlja Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23 Republike Srbije odnosi na upotrebu jezika i pisama.        https://www.youtube.com/watch?v=RBkYxvUoYSw

Brnabić otvorila svetsko takmičenje BBICC na FON-u

Svetsko takmičenje u rešsvanju poslovne studije slučaja Belgrade Busines International Case Competition (BBICC) na kojem učestvuje 20 timova studenata iz celog sveta u ponedeljak  je svečano otvoreno na Fakultetu organizacionih nauka (FON) u Beogradu. Otvarajući takmičenje predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poželela je dobrodošlicu takmičarima sa prestižnih svetskih univerziteta i biznis škola i istakla da je BBICC jedno od 12 najprestižnijih međunarodnih takmičenja u studiji slučaja.
Otvaranju je prisustvovao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
Na međunarodnom takmičenju čije će finale biti održano 21.aprila učestvuje 20 timova iz SAD, Kanade, Danske, Libana, Hrvatske, Tajlanda, Hong Konga, Singapura, Mađarske, Nemačke, Australije i Srbije. Takmičari će se  suočiti sa tri realna poslovna izazova, a svoja rešenja predstaviće žiriju u čijem su sastavu menadžeri i konsultanti vodećih kompanija u Srbiji. Priliku da organizuje ovakvo takmičenje FON je dobio na osnovu rezultata koje su studenti tog fakulteta ostvarili na svetskim takmičenjima u rešavanju poslovnih studija slučaja u prethodnih pet godina.

Nacionalni model studentske prakse do kraja godine

Nacionalni model studentske prakse, koji će biti u formi preporuke ili zakona, trebalo bi da bude gotov do kraja godine, najavljeno je iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Pomoćnica ministra prosvete za dualno i preduzetničko obrazovanje Gabrijela Grujić izjavila je da bi model trebalo da ponudi rešenja za brojna pitanja. Kako da se studenti opredeljuju za praksu u kompanijama, kako da se određuju mentori učesnicima prakse, zatim kako uvezati mentore i profesore na fakultetima, fond sati koji je potreban da se unapredi kvalitet kompetencija, kada se praksa odvijati, da li će biti plaćena, rekla je Grujić na panelu “Mladi u privredi kroz praksu do uspešne karijere“ na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.
Predsednik Stručnog tima Ministarstva prosvete za reformu visokog obrazovanja Dragan Lončar najavio je da Ekonomski fakultet, koji sarađuje sa više od 330 kompanija u kojima studenti obavljuju stručnu praksu, nastoji da uvede obavljanje stručne prakse kao alternativu seminarskom i diplomskom radu koja bi se vrednovala sa dva ili četiri ESPB boda.
Direktorka ljudskih resursa kompanije Koka kola Dragana Koruga-Ristić kazala je da ta kompanija sprovodi program studentske prakse poslednjih pet godina i da je od 150 praktikanata ta kompanija zadržala trećinu, kao i da je 70 odsto njih našlo posao posle prakse. Ona je dodala da su studenti dobri kad je u pitanju teoretsko znanje i timski rad, ali da se samo 20 odsto snađe kada treba da preuzme odgovornost i da reši probleme.
Direktorka za upravljanje talentima i organizacioni razvoj kompanije Deleze Srbija navela je da ta kompanija zaposli 50 odsto studenata nakon tri programa praksi – od šest meseci, 18 meseci i dve i po godine.
Bivša studentkinja Ekonomskog fakulteta Višnja Cvetić, koja se nakon prakse u Narodnoj banci Srbije tamo i zaposlila, istakla je da je veoma bitno da praksa bude kvalitetna, da studenti ne obavljaju poslove koje niko u kompaniji ne želi da radi, kao i da dobiju iskusnog mentora koji će da prati i podrži njihov rad.

Nedeljković: Učenicima najlakši test iz srpskog

Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković izjavila je da je polaganje probnog završnog ispita iz matematike juče svuda prošlo bez ikakvih problema i da su učenici ocenili da je test bio “prilično ozbiljan”. Kako je rekla, ocena učenika i nastavnika je da je današnji test iz srpskog jezika bio najlakši. Iz kombinovanog testa ih pomalo brine hemija, rekla je Nedeljković novinarima nakon obilaska učenika osmog razreda OŠ “Pavle Savić“ u Mirijevu, koji su polagali kombinovani test i test iz srpskog jezika u okviru probnog završnog ispita.
Prema njenim rečima, bolje je da svaki od ovih testova bude ozbiljan, da deca shvate ozbiljnost završnog ispita i da imaju vremena da nauče sve ono što nisu imali vremena da do sada savladaju. I za nastavnike je veoma dobro jer je dobar pokazatelj šta treba da rade s decom. Ovo testiranje treba shvatiti kao krajnje podsticajno i za decu i nastavnike. Nikako kao vrstu provere. Ovde nemamo pravo da ocenjujemo i procenjujemo ili da na osnovu ovog probnog ispita bilo kako utičemo na ocenu deteta i u tom smislu treba relaksirati i decu i roditelje, navela je ona. Nedeljković je ukazala da ovo testiranje proverava postignuća i daje dobre smernice za završni ispit.

Bečej domaćin mladima iz Francuske Gvajane

Grupa od 18 mladih i četvoro njihovih profesora iz grada Mana u Francuskoj Gvajani stigla je 13. aprila u šestodnevnu posetu Bečeju na poziv ovdašnje Kancelarije za mlade. Inicijativa je potekla od bečejske porodice Petričević, a uzvratna poseta planira se naredne godine. Cilj ove razmene je razvoj omladinske saradnje u više oblasti, počev od obrazovanja, preko kulture, sporta i turizma. U akciju smo uključili đačke parlamente tri bečejske srednje škole, Gimnazije, Ekonomsko-trgovinske i Tehničke, s ciljem da se zbliže s vršnjacima drugog kraja planete, rekao je Dane Mandić, pomoćnik predsednika opštine za omladinu i odnose s javnošću. Gimnazijalci su se prvi uključili u domaćinstvo, jer imaju šestogodišnje iskustvo u međunarodnoj vršnjačkoj razmeni. Prikazali su promotivni film o njihovoj školi, a predsednica Đačkog parlamenta Jelena Ćurčić predstavila je kako se u školi sprovodi neformalno obrazovanje.
 Negujemo međunarodnu saradnju, jer smatramo da to obogaćuje nastavni proces i vannastavnu aktivnost. Naš moto je da „škole nisu četiri zida, nego su ceo svet“ i trudimo se da taj moto sprovodimo u život. Već iduće nedelje dolazi nam grupa vršnjaka iz Italije, rekao je direktor Gimnazije mr Miodrag Basarić.
Bečejci naglašavaju da im je čast da ugoste mlade iz daleke zemlje, koja je jedina zemlja EU u Južnoj Americi locirana između Atlanskog okeana, Brazila i Surinama, gde je, čak, 90 procenata teritorije pokriveno tropskim šumama. Domaćini će se truditi da im pokažu sve što mlade ljude zanima. Gosti su oduševljeni prijemom i činjenicom da ih ljudi u gradu presreću, žele da razgovaraju i fotografišu se sa njima, a primetili su da je grad veći od njihovog i Gimnazija vrlo zanimljiva škola.
Zahvalni smo domaćinima, koji se svojski trude da nas ugoste, prijatno se osećamo kao gosti, ali ne zaboravljamo da je ovo princip razmene i drago nam je da ćemo na isti način moći mi da uzvratimo gostoprimstvo delegaciji iz Bečeja kad se za to ukažu mogućnosti, rekao je u ime gostiju profesor tamošnje Gimnazije Žorž Silvan.
Delegaciju iz Francuske Gvajane će u ponedaljak primiti predsednik opštine Bečej Dragan Tošić, a prijemu će prisustvovati i tri predstavnika francuske ambasade u Beogradu.                                         

Matićeva čestitala mladim matematičarkama

Državna sеkrеtarka u Ministarstvu trgovinе, turizma i tеlеkomunikacija Tatjana Matić, čеstitala jе učеnicama Matеmatičkе gimnazijе u Bеogradu na osvojеnim mеdaljama na Evropskoj matеmatičkoj olimpijadi za dеvojkе održanoj od 9. do 15. aprila u Firеnci. Srpskе takmičarkе osvojilе su tri mеdaljе i jеdnu pohvalu – Jеlеna Ivančić osvojila jе zlatnu mеdalju sa 42 boda, što jе maksimalan broj, srеbrnu mеdalju osvojila jе Tamara Ponjavić, bronzanu Irina Đanković, a pohvalnicu Nina Matić.
“Uspеh naših matеmatičarki još jеdna jе potvrda o nеophodnosti podrškе mladima na mеđunarodnim takmičеnjima, koji prеdstavljaju Rеpubliku Srbiju kao zеmlju koja nеgujе svojе talеntе i ulažе u budućnost”, istakla jе Matić. Ona jе podsеtila da jе Ministarstvo nadlеžno za tеlеkomunikacijе nеdavno sprovеlo Javni konkurs za projеktе podrškе mеđunarodnim takmičеnjima u oblastima računarstva, informatikе, matеmatikе i fizikе, gdе jе izmеđu ostalih, odobrеn i Kup Matеmatičkе gimnazijе kojе to Ministarstvo podržava od prvog takmičеnja, vеć šеstu godinu.
Državna sеkrеtarka jе navеla da su ovе godinе odobrеni i projеkti: Intеrnacionalni turnir mladih fizičara, Mеđunarodno takmičеnjе iz fizikе i Mеđunarodno takmičеnjе iz informatičkе i računarskе pismеnosti “Dabar”, kao i da ćе ugovori o njihovoj rеalizaciji biti potpisani u srеdu 18. aprila u 11 časova, u Ministarstvu trgovinе, turizma i tеlеkomunikacija. Na takmičеnju u Firеnci na kojеm su učеstvovalе učеnicе iz 52 zеmljе svеta.

Vožnja rolera za mališane

Besplatni čas vožnje rolera za decu od tri do dvanaest godina organizovan je u nedelju  sutra od 12 časova u Ledenoj dvorani Spensa. Čas su organizovali  Sportsko udruženje “Sport Master” i hokejaški klub “NS Stars” u okviru projekta “S kao Sport”, pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada. Promovisan je  i strit hokej (street hockey), koji može da se igra i u patikama i na rolerima, a prisustvovali su  i predškolci iz vrtića “Čuperak” i “Madagaskar”. Cilj ovog projekta je buđenje svesti o važnosti fizičke aktivnosti, zdravog odrastanja i upoznavanja sa sportovima. Aktivnosti udruženja možete pratiti i na sajta, kao i na Fejsbuk stranici Sport master.

Novi Sad: Omladinski centar proslavio 11. rođendan

Omladinski centar CK 13, u Ulici Vojvode Bojovića 13 u Novom Sadu, održao  je proslavu svog 11. rođendana uz otvaranje letnje bašte u kojoj su se već od 17 časova okupljaju ljubitelji umetnosti, kreativnosti, zabave i svih aktivnosti koje se u Crnoj kući organizuju. Osim što su uživali u šarenoj bašti, posetioci su imali priliku da pogledaju izložbu „Volumen” na kojoj je na zanimljiv način u prostoru za noćenje predstavljen veliki broj promotivnih plakata različitih događaja koje su ranije organizovali. U okviru izložbe plakat nije predstavljen kao forma javne inskripcije i informacije, već kao volumen prostora kulture.
Po rečima portparola ovog centra Đorđa Majstorovića, iako je CK13 najprepoznatljiviji po muzičkom programu, tu su se godinama organizovale i različite tribine, filmske večeri i programi koji se zasnivaju na samoorganizovanosti koju podstiču. Trenutno se kod njih održavaju  besplatne konverzacione radionice na nemačkom i italijanskom, kao i radionice heklanja i kreativnog pisanja. Naš sagovornik je napomenuo da je koncept Omladinskog centra dinamičan, te da novi volonteri unose i novine i energiju.
U petak toku uveče održana je i svojevrsna modna revija „Petak 13”, a za žurku do kasnih sati bili su zaduženi zrenjaninski ska-pank-rege sastav „Neke face”, novosadski pank bend „Proleće”, grupa „Jugoton”, kao i na licu mesta formiran „CK13” bend. Desetak volontera je, tradicionalno, pripremalo vegansku večeru, u okviru „Otvorene kuhinje” koja već sedam godina postoji u CK13. Na njihovom meniju našao se paprikaš od šampinjona, pite sa različitim nadevima, egzotična pasta, rolat, ali i dve torte. Ulaz se nije naplaćivao, a svi koji su želeli mogli su donirati novac i na taj način podrže dalji rad i razvoj programa Crne kuće.
Omladinski centar CK13 otvoren je 2007. godine kao alternativni i edukativni prostor, namenjen podsticaju i razvoju društvenog angažmana i političkog aktivizma mladih. Njihov prostor koriste i druge organizacije, koje dele slične vrednosti.

Kurs za prvu pomoć za đake i studente

Crveni krst Novog Sada 22 godine organizuje takmičenje u pružanju prve pomoći za učenike osnovnih i srednjih škola, i studente.  Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 10 ekipa. Domaćin je bilo „Dečije selo” u Sremskoj Kamenici.    https://www.youtube.com/watch?v=AZfs4tkW18o

Velebit živnuo zbog malih glumaca

Pozorišna predstava „Kad je Nušić bio mali” izazvala je mnogo uzbuđenja među akterima na pozornici i u publici u sredu posle podne u Domu kulture u Velebitu kod Kanjiže. Pozorišna predstava u Velebitu pripremljena posle skoro pola veka, uz učešće dece iz ovog mesta i susednog naselja Vojvoda Zimonjić, unela je živost u selo sa oko 250 stanovnika. Glumac Mikica Petronijević iz Beograda, posle više gostovanja u kanjiškoj opštini sa predstavama za odrasle, prihvatio je izazov da sa decom iz Velebita i Vojvode Zimonjića na scenu postavi dečiju predstavu „Kad je Nušić bio mali” kojoj su pridodate i scene izmišljene bajke osmišljene za ovu priliku. „Deca su me oduševila pristupom na svega nekoliko proba koje smo imali i na premijernom izvođenju, a takođe i tokom rada na izradi scenografije. To je sve bila improvizacija, ali mogu reći da mi je puno srce jer smo od brojne publike pobrali aplauze. Želim ovoj snalažljivoj i vrednoj deci da se razvijaju i napreduju, da nastave da rade i imaju prilike da promovišu svoje talente. Nije sigurno da će postati glumci, međutim, ovo iskustvo će im sigurno biti korisno u odrastanju, komunikaciji sa ljudima i uopšte u društvenom životu“, zadovoljan je nakon predstave bio Mikica Petronijević.
Deca iz Velebita i Vojvode Zimonjića su u pripremi imala samo tri probe, ali i to je bilo dovoljno da se pojave na pozornici, zahvaljujući i podršci iz mesta. Predsednik Skupštine opštine Kanjiža Miloš Kravić, rodom Velebićanin, veli da je izuzento ponosan na male sugrađane koji su se na sceni pokazali izuzetno, a i što se odazvala publika, jer je sala Doma kulture bila puna.

Vremeplov: Umro Ajnštajn

Na današnji dan 18. aprila 1955. godine umro je Albert Ajnštajn, najistaknutiji teoretičar fizike u 20. veku, tvorac teorije relativiteta, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1921. Studirao je matematiku i fiziku na Politehnici u Cirihu, gde je dobio švajcarsko državljanstvo i oženio se srpskom matematičarkom Milevom Marić, čiji doprinos njegovom delu nije potpuno rasvetljen. Vanredni profesor u Cirihu je postao 1909. a 1914. direktor Kajzer-Vilhelmovog instituta u Berlinu i član Pruske akademije nauka, pa je ponovo primio nemačko državljanstvo. Iz Nemačke je emigrirao u SAD 1933. posle dolaska nacista na vlast. Među velikim imenima nauke bio je jedan od najupornijih u osudi rata i nacizma. Objavio je 1905. specijalnu, a 1916. opštu teoriju relativnosti. Objasnio je 1905. zakon fotoelektričnog efekta pomoću kvantne teorije. Razvio je teoriju fizičkog polja, tražeći vezu među gravitacionim i elektromagnetnim poljima. Rasprave o osnovanosti teorije relativiteta još nisu zaključene, ali je nesumnjivo da je njegov naučni rad izmenio predstavu o svetu i vasioni i postavio temelj novih nauka. Dela: “Osnovi opšte teorije relativnosti”, “O specijalnoj i opštoj teoriji relativnosti”, “Značenje relativnosti”, “Teorija Braunovih kretanja”, “Elektrodinamika tela u kretanju”, “Evolucija fizike”, “Moja slika sveta”, “Ideje i mišljenja”.

Vremeplov: Umro Svetomir Nikolajević

Srpski pisac i političar Svetomir Nikolajević umro je na današnji dan 18. aprila 1922 godine: Bio je profesor Velike škole, član Srpske kraljevske akademije, predsednik vlade Srbije, ministar unutrašnjih dela i jedan od osnivača Radikalne stranke. Studirao je istoriju na Velikoj školi u Beogradu i na više evropskih univerziteta. Znatno je uticao na srpsku književnost u drugoj polovini 19. veka. Više njegovih studija, kritika, eseja, objavljeno je sabrano pod naslovom “Listići iz književnosti”.

Vremeplov: Beatifikovana Jovanka Orleanka

U Vatikanu je, na današnji dan 18. aprila 1909. godine, beatifikovana francuska heroina iz 15. veka Žana D’Ark – Jovanka Orleanka. Kanonizacija je izvršena 1920. 

Srbija prva u regionu po razvoju informacione bezbednosti

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je na otvaranju konferencije IDC Adriatic Security Summit 2018, u Beogradu, da je Republika Srbija je prema indeksu razvoja nacionalne informacione bezbednosti na 10. mestu na listi od 69 zemalja koju je utvrdila The e-Governance Academy. “Ovu poziciju Srbija je zauzela pre svega zahvaljujući visokim ocenama za borbu protiv sajber kriminala, kao i za regulativu u ovoj oblasti i zaštitu ključnih servisa”, istakla je Matić.
“Tehnološki razvoj donosi i nove bezbednosne probleme, gde sajber napadi mogu bitno da ugroze poslovanje preduzeća, funkcionisanje državne infrastrukture i nacionalnu bezbednost, dok su pojedinci, a pre svega deca, sve više izloženi riziku od prevara, ucena i zlostavljanja putem interneta. Svesni rizika i otvoreni za digitalnu transformaciju, spremni smo za izazove koje donosi budućnost”, zaključila je državni sekretar. Ona je navela i da je u martu ove godine potpisan Protokol o saradnji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i RATEL-a u cilju razmene podataka o incidentima koji mogu da imaju značaj uticaj na narušavanje informacione bezbednosti IKT sistema od posebnog značaja, kao i da je krajem prošle godine sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, Ministarstvo potpisalo Protokol o saradnji koji uključuje i osnivanje Centra za zaštitu privatnosti i bezbednosti u digitalnom prostoru.

Epidemiolog: 4.740 slučajeva malih boginja, pada broj obolelih

Epidemiološkinja Darija Kisić-Tepavčević iz Instituta Batut izjavila je 16. aprila da je od početka epidemije, od oktobra prošle godine, na teritoriji Srbije registrovano 4.740 slučajeva obolelih od malih boginja, od kojih je trećina bila hospitalizovana, a da se poslednjih dana i nedelja na dnevnom nivou registruje pad ukupnog broja obolelih. Ona je za  RTS kazala da je, što se tiče učestalosti komplikacija, kod više od 500 osoba registrovano zapaljenje pluća, uz dva zapaljenja mozga.
Ponovila je da je ukupan broj smrtnih slučajeva 15, a najnovija 15. žrtva morbila bila je jedanaesetomesečna beba iz Doljevca. Kisić-Tepavčevićeva je navela da je nezahvalno praviti bilo kakvo predviđanje, imajući u vidu lakoću širenja ovog virusa, objašnjavajući da ga je jako teško zaustaviti kada se jednom dozvoli da se širi, ali da se poslednjih dana i nedelja na dnevnom nivou registruje pad ukupnog broja obolelih. “To se sa jedne strane može objasniti i porastom kolektivnog imuniteta, imamo značajno povećanje obuhvata imunizacijijom, ali sa druge strane, možemo to objasniti godišnjim dobom, došlo je proleće i manji je boravak ljudi u zatvorenim prostorijama”, rekla je ona.

Odgovornost za antivakcinaše

Govoreći o antivakcinalnoj kampanji, epidemiološkinja Darija Kisić-Tepavčević kazala je da treba da postoji odgovornost za javno izrečeno mišljenje. “U tom smislu podržavano svaku akciju koja je u tom smislu sprovedena. Što se tiče obuhvata, od početka epidemije do danas aplikovano je više od 70.000 doza MMR vakcine, što je dvostruko više nego što je bilo u istom periodu prethodnih godina”, navela je Kisić-Tepavčevićeva.

Imunizacija dostigla nivo od  94 odsto

Što se tiče obuhvata imunizacijom u uzrastu od 12 meseci do 14 godina, kazala je da je dostigao 94 odsto. “Međutim, ne smemo da se zaustavimo na tome i treba da nastavimo i dalje ovakvim tempom”, rekla je epidemiološkinja Darija Kisić-Tepavčević. Objasnila je da je u 42 od 53 zemlje evropskog regiona prekinuto prenošenje ovog virusa zbog visokog obuhvata imunizacijom, što je dokaz da je to moguće postići. “Od početka epidemije je ista situacija kao što se beleži u drugim zemljama i u grupi obolelih 95 odsto je nevakcinisanih ili nepotpunog vakcinalnog statusa, a kada su u pitanju smrtnim slučajevi – radi se o osobama koje nisu bile vakcinisane ili koje su imale oslabljeno stanje imuniteta – kod takvih osoba je povećana verovatnoća i za komplikacije i za smrtni ishod”, rekla je Kisić-Tepavčevićeva.
Ona je kazala da je vakcinacija kolektivna odgovornost i da bi visok stepen kolektivnog imuniteta predstavljao barijeru za prenošenje infekcija i na osobe koje zbog trajnih kontraindikacija ne mogu da prime ovu vakcinu. Navela je da je u ukupnoj strukturi svih obolelih, 13 odsto bilo zdravstvenih radnika, kao i da su i određene zakonske izmene urađene da bi mogla odmah da se sprovodi zaštita. “U zimskom periodu urađene su preraspodele u odnosu na prioritete i vakcinisana je određena grupa zdravstvenih radnika. I u narednom periodu planiramo da i ostali zdravstveni radnici za koje procenimo da nemaju imunitet budu vakcinisani protiv ove bolesti”, zaključila je Kisić-Tepavčevićeva.

Pravni fakultet diskriminatorski postupao sa Mađarima

Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Višeg suda kojom je utvrđeno da je novosadski Pravni fakultet postupao diskriminatorski prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine. Pravni fakultet nije dozvolio pripadnicima mađarske nacionalne manjine polaganje prijemnog ispita na maternjem jeziku za školske 2015/16, 2016/17 i 2017/18 godine.

Poverenica: Svim raspoložim merama protiv nasilja u porodici

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković apelovala je uponedeljak na sve nadležne da u potpunosti primenjuju Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, kao i sve druge raspoložive mere, imajući u vidu da su samo u poslednja tri dana ubijene dve žene, a nekoliko fizički povređeno. Poverenica je saopštila da se primenom Zakona i posebnih mera mora zaustaviti trend porast nasilja nad ženama. Poručila je i da partnersko i nasilje u porodici nije nečija lična stvar, već važno društveno i državno pitanje.  Ona posebno naglašava da se mora promeniti diskriminatorni odnos i patrijarhalni stav da je žena vlasništvo muškarca, iz koga proizlaze različiti oblici nasilja. Još jednom je apelovala na medije da prilikom izveštavanja o nasilju u porodičnim i partnerskim odnosima poštuju profesionalne i etičke standarde. To, navela je, uključuje i poštovanje privatnosti i dostojanstva žrtve, njihove dece i porodice, bez obzira da li se radi o javnoj ličnosti ili bilo kom drugom građaninu ove zemlje.

Autistični dečak napravio najveću lego repliku Titanika

Najveću lego repliku Titanika na svetu napravio je desetogodišnji islandski dečak oboleo od jedne vrste autizma, iz Rejkjavika za 11 meseci za 700 sati rada. Američki debi replike je u Mueju Titanik atrakcija u Pidžen Fordžu u Tenesiju. Branjar Karl Bigison, sada petnaestogodišnjak, napravio je repliku Titanika sa 56,000 lego kockica. Dugačka je 7 metara i 80 cm , a visoka metar i po.Branjar je počeo da se igra lego kockicama kao petogodišnjak. Nekada je gradio po instrukcijama, a često je koristio maštu. Tada je bio opsednut vozovima, ali kad ga je deda Ludvik Ogmundson odveo na brod, na pecanje, njegovo interesovanje se promenilo i zavoleo je brodove. Kao desetogodišnjak znao je sve Titaniku. Majka ga je odvela u Legolend, u Dansku i prvi put je video velike modele poznatih zgrada, aviona, brodova. Tada je počeo i da razmišlja o svom Lego modelu i da pravi od lego kosckica Titanik veličine čoveka.
Projekat je postao porodična stvar. Pomagali su deda Ogmundson, jedan inženjer, majka Bjarnej Ludviksdotir. Porodica i prijatelji su mu pomagali da kupuje kockice. Branjar kaže da je kroz gradnju Titanika prihvatio svoj autizam. Pre početka projekta, imao je problem sa komunikacijom, što ga je činilo nesrećnim i usamljenim. Danas ima samopouzdanje i daje intervjue o svom poduhvatu.

Srđa Popović rektor ili “rektor”?

Vest da je osnivač organizacije “Kanvas” Srđa Popović preuzeo dužnost rektora na najstarijem škotskom Univerzitetu Sent Endruz uzburkala je javnost, ali najviše zbog toga što “Kanvas” nigde u saopštenju nije “eksplicitno naveo” da Popovićeva funkcija ne podrazumeva rukovođenje Univerzitetom, piše list “Politika”. Kako se navodi, njegova rektorska funkcija podrazumeva rukovođenje Univerzitetskim sudom – upravljačkim telom te visokoškolske ustanove odgovornim za strateško planiranje, menadžment, resurse, univerzitetsku imovinu i prihode, koje može čak i da revidira odluke Senata kao vrhovnog univerzitetskog organa. List navodi da je sve to taksativno objašnjeno na sajtu Sent Endruza, gde se jasno navodi da rektorske nadležnosti i vrh univerzitetske hijerarhije dele dve funkcije.
Prva funkcija objedinjuje zvanja “direktor” i “vicekancelar” i ima nadležnosti izvršnog rukovodioca i najpribližnija je našem značenju termina “rektor”, a na toj poziciji se trenutno nalazi profesorka Sali Mapstoun, koja je doktorirala književnost na Oksfordu, u čiji delokrug spada kompletan rad Univerziteta i predsedavanje Senatom. Druga najvažnija funkcija je, piše Politika, “kancelar”, koja je i doživotna funkcija i trenutno je obavlja lord Menzis Kempbel od Pitenvima, inače poslanik Doma lordova u Londonu, koji se decenijama bavi politikom kao pripadnik tabora britanskih liberalnih demokrata.
Lord Kempbel je nominalno zvanični rukovodilac Univerziteta, a zadužen je, između ostalog za javna pitanja i dodelu diploma, predsedavanjem predsedava Generalnom skupštinom Univerziteta i imenovanjem pomoćnika Univerzitetskog suda. Rektor je treća funkcija u hijerarhiji koja, osim predsedavanja sudom, “zastupa studentske organe na lokalnom i nacionalnom nivou”. Otuda verovatno i navodi sa sajta “Kanvasa” da će Popović na ovoj dužnosti imati i neformalnu, sabornu ulogu za studente, navodi “Politika”.
Organizacija je saopštila i da je Popović prilikom preuzimanja dužnosti izjavio da je ponosan i počastvovan da služi kao glas i snaga studenata Sent Endruza, da je spreman da u toku svog mandata osluškuje studente i njihove inicijative preusmeri u konkretnu akciju, kao i da će njegov cilj biti da osnaži akademce da tu poziciju iskoriste u svom najboljem interesu. Do ove nepreciznosti, osim terminološke različitosti, dovelo je “zgodno prećutkivanje i zabašurivanje” pravnih nadležnosti koje će Popović imati na pomenutoj dužnosti, piše “Politika” i navodi da su te informacije mediji “prosto preneli”. “Da li je i način na koji je ‘Kanvas’ objavio ovu informaciju bio ‘kreativna taktika’, propust da se precizira nešto što članovi ove NVO podrazumevaju ili možda postoji problem sa prevodom sa engleskog jezika, pokušali smo da saznamo i od ove organizacije.

By admin