GNA: Obrazovanje – ključ za uspeh održivog razvoja

Ovogodišnja Globalna nedelja akcije za obrazovanje (GAW(E))  održava se od 22. i 28. aprila. Posvećena je odgovornosti za realizovanje četvrtog razvojnog cilja  (SDG4). Agenda za održivi razvoj iz 2015. godine je ambiciozna i univerzalna agenda za uklanjanje siromaštva kroz   održivi razvoj do 2030. godine. Kada je usvojila novu agendu u septembru te godine, međunarodna zajednica je prepoznala da je obrazovanje ključno za uspeh svih 17 razvojnih ciljeva.  Za  postizanje Cilja 4.  neophodno je ostvariti deset (pod)ciljeva Cilja. To je i Okvir za delovanje „Obrazovanja 2030“, koji je usvojen u novembru 2015. godine i  koji daje smernice vladama i partnerima o tome kako da obaveze pretvore u akciju i rezultat.
„Mi priznajemo izazove koji su podrazumevani, ali moramo iskoristiti ovaj momenat da utičemo na pozitivne promene. Zbog toga ćemo mi, kao civilno društvo, ostati aktivni i budni u praćenju GPE obećanja i praćenju implementacije SDG4. OCD su spremne da krenu napred u toj ulozi, o kojoj smo detaljno raspravljali na našem događaju, pod nazivom „Održivo finansiranje obrazovanja”. Ovaj događaj su zajedno sazvali GCE, Afrika mrežna kampanja za obrazovanje za sve (ANCEFA) i Koalicija des Organizations en Sinergie pour la Defense de l’Education Education (COSIDEP) uz podršku GIZ-a“ , rekla je nakon konferencije održane u Senegalu Kamila Kroso (Camilla Croso), predsednica GCE, za Globalno partnerstvo za obrazovanje (GPE)“.
„Uoči finansijske konferencije, sreli smo se ne samo da analiziramo scenario finansiranja obrazovanja i da izvučemo preporuke za konferenciju o dopunjavanju, već i da se pripremimo za konferenciju. U usvojenoj izjavi skrećemo pažnju na ključne dimenzije za obezbeđivanje finansiranja održivog obrazovanja, uključujući i našu ulogu u tome“, kaže Kroso
„Mi nameravamo da ostanemo mobilizovani i nastavimo sa našim zalagačkim naporima tako što ćemo angažovati političke grupe na visokom nivou kao što su G7 i G20 kako bi osigurali finansiranje obrazovanja, kao i držanje zemalja partnera odgovornim za obećanja koje su preduzeli“, kaže predsednica GCE Kamila Kroso.
Naš sindikat je i ove godine podržao ovu Akciju, a izmeđuraspisao je tradicionalne, konkurse za najbolji pisani i likovni rad učenika osnovnih i srednjih škola iz AP Vojvodine na temu ovogodišnje nedelje akcije. Radove možete slati na Sekretarijat NSPRV do 19. maja. (→Saopštenja)
Imamo samo 12 godina da postignemo SDG4.
Poštovane koleginice i  kolege, očekujemo  da i Vi  uzmete aktivno učešće u realizaciji Nedelje akcije!
Sva deca imaju pravo na kvalitetno obrazovanje!
Deci je mesto u školi!
Pridruži se!

Obeležen Svetski dan knjige

Svetski dan knjige proslavljen je širom sveta juče 23. aprila. Iako se  Svetski dan knjige slavi  još od 1995. godine, kada je ustanovljen na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu, ova tradicija vuče znatno duže korene u Španiji, gde se ovaj datum, kada su preminuli velikani svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir, obeležava od 1923. godine.
Prvo javno čitanje Institut Servantes u Beogradu organizovao je 2015. godine, kada je više stotina zaljubljenika u knjigu javno čitalo avanture Don Kihota i Sanča Panse. Na Dan knjige Radio-televizija Vojvodine posetila je Gradsku biblioteku u Novom Sadu. https://www.youtube.com/watch?v=PyePy-V5iIE

Vršac: Predavanje “Uvod u kreativno pisanje”

U ponedeljak, 23. aprila od 18.30 časova u Salonu kod Porte u Vršcu povodom Svetskog dana knjige Udruženje Tačka susretanja priredilo je predavanje/radionicu “Uvod u kreativno pisanje” namenjeno, ne samo učenicima osnovnih i srednjih škola, već i svima onima koji bi zavirili u tajanstva stvaralačkog procesa između dve korice. Predavač je bio Miloš K. Ilić, pisac iz Pančeva, a uvodničar Dejan Mak, pisac iz Vršca.
Miloš K. Ilić rođen je 1987. godine, u Pančevu, gde živi i danas. U rodnom gradu je pohađao osnovnu i srednju školu. Izdao je zbirke pripovedaka Priče o pivu (Laguna, 2008) i Umorni kao psi (Partizanska knjiga, 2017). Radio je kao dramatrug na predstavama Mizeri (Atelje 212) i monodrame Tačka ključanja (premijera SKC Beograd), čiji je i autor. Diplomska drama Čovek bez mase izvedena je 2013. godine na Ex Teatar Festu, u Pančevu. Za Radio Beograd napisao je radio drame: Ruka, Rat, Smrt Kraljevića Marka, Metak u mrak, Rabadžije, Trči, Lotrek, Po zanimanju Očivad, Slepi, Lotreamon, Ogledala Danice Marković. Učestvovao je na festivalu Kikinda Short 2010. godine. Objavljivao priče u časopisima: Polja, Koraci, Rukopisi, Kvartal, Severni BUNKER, NIN, Trag, SENT, Dometi, Zlatna greda, strane.ba, eckermann.org.rs…

Novi Sad na Međunarodnom salonu knjige u Budimpešti

Na 25. Međunarodnom salonu knjige u Budimpešti, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević učestvovao je u programu posvećenom Matici srpskoj, koji je organizovan na štandu Republike Srbije. Predstavljajući Novi Sad, koji je ujedno i sedište te najstarije književne, kulturne i naučne institucije srpskog naroda, gradonačelnik Vučević je istakao da je Novi Sad danas jedna velika kuća brojnih naroda i religija, različitih jezika i kultura, da negujemo suživot u razumevanju i saradnji, da nas čvrsto veže želja da zajedno gradimo budućnost, ali da ne zaboravljamo nasleđa predaka i sopstveni identitet.
U programu posvećenom predstavljanju rada Matice srpske učestvovali su predsednik te ustanove prof.dr Dragan Stanić, upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović, upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski i sekretar Redakcije Letopisa Matice srpske dr Svetlana Milašinović. Prisutnima je predstavljena i Fondacija Novi Sad 2021, Evropska prestonica kulture 2021. godine. Međunarodni salon knjige održan je od 19. do 22. aprila u Budimpešti. https://www.youtube.com/watch?v=Yu2CndlsfSg

Novosadska deca u poseti drugarima na Kosovu

Od jutros u Gračanici borave i deca iz Novog Sada, koja su došla u uzvratnu posetu svojim prijateljima.  Oni će u južnoj pokrajini boraviti tri dana, a osim druženja imaju priliku i da posete značajne kulturne i verske spomenike. https://www.youtube.com/watch?v=bJbSNH2xO-8

Poznati otkrili koje su im knjige promenile život

Fran Perea, Mirjana Karanović, Aleksandar Saša Đorđević, Bisera Veletanlić, Vjera Mujović, Nada Šargin, Nataša Miljković, Iva Štrljić i brojne druge poznate ličnosti učestvovale su ove godine u javnom čitanju koje je na Svetski dan knjige, 23. aprila od 12 časova održano u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.
Glumica Mirjana Karanović odlučila se za Borhesovu knjigu, dok je jedan od najupečatljivijih vokala bivše Jugoslavije Bisera Veletanlić odabrala knjigu srpske spisateljice Silvie Monros Stojaković. Prvakinja drame Narodnog pozorišta Nada Šargin podelila je sa ostalim ljubiteljima knjige svoj omiljeni odlomak iz Čehovljevog opusa, dok je u video poruci koju je snimio specijalno za ovaj dan, proslavljeni košarkaš Aleksandar Saša Đorđević pročitao odlomak svoje omiljene knjige i to na španskom jeziku.
Koja su tačno dela u pitanju saznali su  svi posetioci Instituta Servantes kada su odabrane odlomke čitali i Vjera Mujović, Nataša Miljković, Iva Štrljić… Višestruko talentovani španski glumac Fran Perea, kao specijalni gost Instituta Servantes, čitao je odlomak iz hvaljenog komada “Suvenir” Pabla Dijaza Morilje. Upravo je taj komad Perea postavio na daskama koje život znače u poznatoj pozorišnoj kompaniji “FeelGood Teatro” iz Malage. Domaća publika Pereu najbolje poznaje po ulozi u popularnoj španskoj seriji “Seranovi”. Ova serija donela mu je uspehe kako na televiziji, tako i u muzici, a nakon nekoliko snimljenih albuma, pozorišnih komada i filmskih saradnji sa velikanima španske kinematografije poput Antonija Banderasa, Aleksa de la Iglesije i Paule Ortiz, ove godine vraća se muzičkoj karijeri. Novi album “Viaja la palabra” čije snimanje upravo privodi kraju prvi put će predstaviti na koncertima u Novom Sadu (13. maj, Srpsko narodno pozorište) i Beogradu (15. maj, Dom omladine Beograda).

Svetski dan knjige u Španiji slavi se još od 1923. godine

Svetski dan knjige proslavlja se širom sveta 23. aprila još od 1995. godine, kada je ovaj praznik pisane reči ustanovljen na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu. U Španiji se ovaj datum, kada su preminuli velikani svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir, obeležava od 1923. godine. Na taj dan zaljubljenici u literaturu razmenjuju knjige i ruže, a samo u Kataloniji tokom 24 sata proda se oko 400.000 knjiga i čak četiri miliona ruža. Prvo javno čitanje Institut Servantes u Beogradu organizovao je 2015. godine, kada je više stotina zaljubljenika u knjigu javno čitalo avanture Don Kihota i Sanča Panse. Prošle godine javno čitanje otvorili su roboti Nao i Migel de Servantes, da bi potom odlomak iz jedne od najprevođenijih knjiga na svetu “Don Kihota” Beograđani čuli na nekoliko desetina jezika iz svih krajeva sveta.

Treći dečji dani kulture za vikend

Izdavačka kuća “Laguna” i lanac knjižara “Delfi” organizovali su tokom vikenda (od 20. do 22. aprila) treći put Dečje dane kulture sa ciljem da se deci približe knjiga i čitanje. Tokom vikenda održane  su promocije kniga, radionice, druženja sa piscima, pozorišne predstave, a u svim knjižarama “Delfi” i “Laguninim” klubovima čitalaca u Beogradu, Nišu i još 20 gradova u Srbiji, kao i u Bosni i Hercegovini (Banja Luka, Sarajevo, Tuzla) i Crnoj Gori (Podgorica i Nikšić), važili su  veliki popusti na knjige za decu i mlade. Popusti na “Lagunina” izdanja za jednu dečju knjigu iznosili su  25 posto, za dve 30 posto, za tri 35 posto, a za četiri i više knjiga za decu 40 posto. U Dečjim danima kulture učestvovali su  i drugi izdavači, a popusti na njihove naslove bili su  20 posto, dok su  knjige izdavača “Sun Promo” i “Egmont” bile na popustu i do 40 posto. Odabrani gift program bio je  na popustu od 15 posto, dok je “Lego” i “DexyCo” asortiman bio snižen 15, odnosno 20 posto.
“Laguna” u svojoj ediciji “Mala laguna” objavljuje izdanja koja su dobra za podsticanje čitanja, od najmlađeg uzrasta do vrhunskih savremenih romana za decu i mlade, klasične i savremene priče i slikovnice, a posebno neguje književnost domaćih autora.

Jubilej – 20 godina Mense Srbije u Novom Sadu

U novosadskom Master centru, Mensa Srbije u nedelju 22. aprila 2018.  je  obeležen veliki jubilej – 20 godina kontinuiranog rada. Za tu priliku organizovan je Sajam poslovnih projekata članova Mense, manifestacija na kojoj će članovi Mense iz Srbije i okruženja predstaviti svoje aktivnosti. Cilj je da se javnost upozna sa raznovrsnošću organizacije, da se mladi ljudi inspirišu i informišu o raznim mogućnostima, da se uspostave kontakti sa članovima Mense i razmene ideje.
Na programu je od 12 časova prikazan dokumentarni film o Mensi “Šarenilo sive mase” autora Dejana Vražalića (produkcija VANS) koji prikazuje funkcionisanje Mense na nacionalnom i međunarodnom planu, kao i najuspešnije projekte u prethodnih 20 godina. Nakon projekcije filma su održane 15-o minutne prezentacije različitih poslovnih ideja – od edukativnih do marketinških, umetničkih do programerskih, kao i onih koji se bave osobama sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, ali i posebnim potrebama darovitih u različitim oblastima. Održano je i nekoliko radionica – od onih za najmlađe, do psihodramskih radionica i društvenih igara, a svoje poslovne ideje članovi Mense su predstavili i na posterima i štandovima.

Prvih 35 godina istraživačke stanice “Petnica”

U galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u subotu 21. aprila 2018.  je otvorena izložba o 35 godina rada istraživačke stanice “Petnica” a programski direktor te naučne ustanove Nikola Božić istakao je da su ljudi ključ svega što je do sada postignuto. “To su pojedinci koji su u Petnici odrasli i stasali u prave profesionalce. Sada su spremni da kao ostvareni naučnici svoje znanje stave na raspolaganje današnjim generacijama za programe koje organizujemo”, rekao je Božić za Tanjug. Izložba će biti otvorena do 29. aprila i okviru nje predstavljene su, prema Božićevim rečima, sve faze sazrevanja, odrastanja institucije, ali i polaznika angažovanih u Petnici.
“Predstavljeni su projekti, ali se mogu videti i izjave i komentari danas već ostvarenih naučnika i stručnjaka širom sveta koji su svoj profesionalni rad započeli u Petnici. Može se videti evolucija institucije, kako su izgledali programi i prostor”, naveo je on. Božić je istakao da je do sada u Petnici realizovano 3.500 programa i bilo je 50.000 učesnika. “Sada smo u fazi realizacije i organizacije prolećnih seminara. Radimo bez prestanka sve do kraja godine. Kroz programe kojih će biti oko 170 ove godine proći će preko 2.000 srednjoškolaca, osnovaca, studenata, mnogo stranaca, ali i dosta učenika i studenata koji dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije”, zaključio je Božić.

Izložba slika Spiritual Painting

Izložba slika Spiritual Painting autora Dunje Cigić Gavrilović održana je od petka 20. do nedelje 22. aprila u restoranu Piknik u Novom Sadu.  Naziv izožbe “Plutajući u svetlosti” nagovestio je da je reč o jedinstvenom spoju duhovnosti i umetnosti i pozvao posetioce da se prepuste posebnoj energiji koju svaka slika nosi u sebi. Posetioci su imali prilike da saznaju nešto više o novom načinu umetničkog izražavanja. Nazivi slika kao što su Duboko u pustinji, Čarolija šume i Oluja na Marsu bile su dobar vodič pri odabiru slike, ali pun doživljaj posetioci  su imali tek kad su se sreli i upoznate sa njima uživo. Da bi događaj bio u skladu sa porukom koju nosila izložba odabrano je čarobno mesto na obali Dunava. Izložba je bila prodajnog karaktera. 
Dunja Cigić Gavrilović je doktor psiholoških nauka, terapeut, autor jedinstvenog integrativnog holističkog programa 7 Drops of Light i osnivač posebnog terapijskog pravca – Simboloterapija. Pored formalnog obrazovanja iz psihologije i psihoterapijskih pravaca (analiza snova i REBT) Dunja je prošla kroz hiljade sati ličnog i iskustvenog rada iz najrazličitijih tehnika. Kao rezultat sticanja znanja iz psihologije, psihoterapije, yoge, meditacije, floriterapije, dubinske analize i mnogih specifičnih tehnika nastaje program 7 Drops of Light. Autor je više radionica u kojima se na jedinstven i jednostavan način spajaju rezultati najnovijih naučnih istraživanja sa drevnim duhovnim učenjima i tehnikama. Svoje znanje i iskustvo prenosi u radu sa studentima i klijentima, a edukovanje šireg građanstva ostvaruje putem izlaganja na naučnim i stručnim skupovima, držanjem predavanja i radionica, kao i aktivnim učestvovanjem u medijima. Dunja se pored pisanja izražava i kroz slikanje. Povezivanjem boja sa simbolima, sada već prepoznatljivim stilom, stvorila je novi deo kapljica svetlosti: Drops of Light – Spiritual Painting.

Paunović: NVO važan partner na unapređenju ljudskih prava

Savet za praćenje primene preporuka mehanizama Ujedinjenih nacija za ljudska prava i Mreža organizacija za decu Srbije potpisali su 13. aprila Memorandum o saradnji, što je osmi memorandum koji je taj vladin savet potpisao sa organizacijama civilnog društva u oblasti praćenja preporuka UN za ljudska prava. Predsednica Saveta za praćenje UN preporuka Suzana Paunović rekla je da se savet zasniva na principu transparentnosti i inkluzivnosti.  “To potvrđuje i činjenica da u njegovom radu učestvuju organizacije civilnog društva, međunarodne organizacije i nezavisna tela”, istakla je Paunović i dodala da je cilj obezbeđivanje kontinuiteta napretka u oblasti ljudskih prava. U tom kontekstu, podsetila je na veliki broj potpisanih memoranduma sa nevladinim organizacijama, kao što su sporazumi o saradnji sa Komitetom pravnika za ljudska prava, Snagom prijateljstva – Amitu, Beogradskim centrom za ljudska prava, Centrom za prava deteta, Grupom 484…
“Na dobru praksu Saveza za praćenje UN preporuka ukazao je veliki broj zemalja članica UN prilikom predstavljanja izveštaja u Ženevi u okviru trećeg ciklusa Univerzalnog periodičnog pregleda”, ocenila je Paunović, navodi se u saopštenju Kancelarije za ljudska i manjinska prava. Prema njenim rečima, Mreža organizacija za decu Srbije je organizacija civilnog društva koja broji više od 90 članica, pa je, smatra, za savet posebno značajno jačanje saradnje tom organizacijom u cilju sveobuhvatnijeg praćenja svih preporuka UN u oblasti prava deteta.
Direktor Mreže organizacija za decu Srbije Saša Stefanović istakao je da potpisan memorandum pokazuje posvećenost vladinog saveta na ispunjavanju preporuka od strane Ujedinjenih nacija, kao i prepoznavanje interesa za aktivnom komunikacijom sa udruženjima građana.

“Cvetna pijaca” i radionica “Sasvim prirodna subota”

U petak 13. aprila 2018. je počeo prolećni ciklus Cvetnih pijaca, koje Pokret gorana Novog Sada organizuje već petnaestu godinu sa ciljem da svi Novosađani/ke i posetioci Novog Sada na jednom mestu pronađu sve što im je potrebno za uređenje njihovih vrtova, balkona i domova. I ovog puta, Cvetne pijace su imale dve izložbene celine – izložbu cveća, sadnica i opreme za hortikulturu i izložbu meda i zdravstveno-bezbedne hrane. Na prvoj ovogodišnjoj “Cvetnoj pijaci” svoje proizvode građanima i posetiocima Novog Sada je predstavilo oko 65 proizvođača cveća i sadnica i 13 proizvođača meda i zdravstveno-bezbedne hrane iz organske poljoprivrede.
Takođe, u subotu je održana i radionica “Sasvim prirodna subota” za najmlađe sugrađane Goroljube, sa početkom u 10.30 časova. Predstavljen je i program PSD “Železničar” i program 3. “Fit šetnja na Fruškoj gori” koji je održan 15. aprila 2018. godine. Građani i građanke su, na jednom mestu, po povoljnim cenama mogli da nađu veliki izbor cveća, sadnica i opreme za hortukulturu, kao i zdrave hrane, meda i poneki ukras koji će krasiti domove posetilaca cvetnih pijaca.

Đurić čestitao dan studentima Prištinskog univerziteta

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić čestitao je studentima Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici njihov dan, 23. april, poželevši im da ostanu čuvari srpskog identiteta i institucionalnog prisustva Srbije u našoj južnoj pokrajini, ali i garant budućnosti srpskog naroda na tim prostorima. “Vaš univerzitet ostaće u okviru obrazovnog sistema Srbije, jer za naš narod na Kosovu i Metohiji to je pitanje od strateškog značaja. Neka vaša mladost, energija i znanje budu temelja bolje i snažnije nacionalne građevine, a vaša dela na ponos ovoj i budućim generacijama”, poručio je Đurić u čestitki.
On je naglasio da studenti Prištinskog univerziteta u Vladi Srbije i u Kancelariji za Kosovo i Metohiju imaju pouzdanog partnera, koji će dati sve od sebe da bi se unapredili uslovi njihovog studiranja, poboljšao kvalitet obrazovanja i studentski standard. “Na vama je studije iskoristite za sticanje znanja, novih ideja i intelektualnih dostignuća, kako biste u budućnosti pomogli da vaše i naše Kosovo i Metohiju vodimo putem napretka i prosperiteta. Vreme u kome živimo je složeno i puno izazova i iskušenja na koje ćemo moći da odgovorimo u prvom redu naoružani znanjem, mudrošću i vašom snagom i energijom”, naveo je Đurić.

Vremeplov: Umro Valtazar Bogišić

Na današnji dan 24. aprila 1908. godine  umro je srpski pravnik i istoričar Valtazar Bogišić, profesor univerziteta u Kijevu i Odesi, akademik. Izradio je “Opšti imovinski zakonik za Knjaževinu Crnu Goru”, 1888. na zahtev crnogorskog kneza Nikole. Ostala dela: “Pravni običaji u Slovena”, “Zbornik sadašnjih pravnih običaja u Južnih Slovena”, “Pisani zakoni na slovenskom jugu”, “Naputak za opisivanje pravnijeh običaja koji u narodu žive”.

Vremeplov: Milošević “Niko ne sme da vas bije”

Na današnji dan 24. aprila  1987 godine Slobodan Milošević, tadašnji predsednik Predsedništva Saveza komunista Srbije, posetio je Kosovo Polje i dao podršku Srbima sa Kosova koji su se žalili na sve agresivniji nacionalizam kosovskih Albanaca. Ta podrška, simbolično izražena rečenicom “Niko ne sme da vas bije”, označila je početak srpskog populističkog talasa na čijem će čelu u narednih 13 godina biti Slobodan Milošević.

Vremeplov: “Marseljeza”

Francuski kapetan Klod Žozef Ruže de Lil napisao je na današnji dan 24. aprila 1792. godine reči i melodiju kasnije francuske himne. Pesmu komponovanu kao marš, prema narudžbini gradonačelnika Strazbura, oduševljeno su pevali vojnici francuske revolucionarne vojske na maršu iz Marselja u Pariz, pa je nazvana “Marseljeza”. Kao poznata i opšte prihvaćena revolucionarna pesma, kasnije je prihvaćena kao himna republikanske Francuske.

Vremeplov: Umro Viktor Vajskopf

Na današnji dan 24. aprila 2002 godine u svom domu u Njujorku umro je fizičar i profesor u penziji Masačusetskog instituta za tehnologiju Viktor F. Vajskopf koji je iz Beča došao u Ameriku 1937. godine i kasnije bio jedan od pronalazača atomske bombe, a potom zagovornik kontrole nuklearnog oružja. 

Vremeplov: Umro Danijel Defo

Engleski pisac Danijel Defo autor romana “Robinson Kruso” umro je na današnji dan 24. aprila 1731. godine.

Vremeplov: Presuda za pravo na patent

Na današnji dan 24. aprila 1854. godine Vrhovni sud SAD je, posle duge parnice, presudio da patent za šivaću mašinu pripada američkom mehaničaru Elijasu Houu. Hou je mašinu konstruisao 1845. U Engleskoj, gde je pokušao da pronađe finansijere, ali su ga izigrali bivši direktor putujućeg pozorišta Ajzak Singer sa grupom poslovnih ljudi koji su pomoću njegovih nacrta proizveli prve “Singer” mašine.

Nedostatak seksualnog obrazovanja – utrostručen broj obolelih od sifilisa, dupliran od gonoreje

U Srbiji u poslednjih deset godina raste broj obolelih od polno prenosivih , te je tako broj obolelih od sifilisa utrostručen, a broj obolelih od gonoreje dupliran, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Tokom 2016. godine u Srbiji je registrovano 1.200 slučajeva polno prenosivih bolesti od toga je sifilis registrovan kod 159 osoba, što je trostruko više nego 2006. godine, gonoreja kod 100 pacijenata što je dvostruko više, a bilo je 900 slučajeva polne hlamidijaze, što je trostruko smanjenje u odnosu na period pre deset godina. Najveći broj obolelih od sifilisa, gonereje i hlamidijaze registrovan među mladim osobama uzrasta od 20 do 39 godina. Epidemiolog Instituta Batut dr Danijela Simić kaže da se porast polno prenosivih bolesti povezuje sa rizičnim ponašanjem i nedostatkom seksualnog obrazovanja.
Poslednje istraživanje Batuta i Ministarstva zdravlja pokazalo je da trećina mladih uzrasta od 15 do 19 godina seksualno aktivna i da mladi koji imaju veći broj partnera u nedovoljnoj meri koriste kondom – oko 80 odsto mladića koristi kondom i oko 50 odsto devojaka. “Ono što je bitno kod polno prenosivih infekcija je da protiču bez ikakvih znakova i simptoma, posebno kod devojaka”, kaže Simić i dodaje da je zbog toga važno da se mladi testiraju ukoliko su imali rizičan odnos i ukoliko su inficirani da na vreme počnu sa lečenjem.
Žene su u mnogo većem riziku da se inficiraju i dobiju neku polnu bolest od muškaraca, zbog bioloških karakteristika.Simić kaže da je preporuka Svetske zdravstvene organizacije da se u što ranije započne sa obrazovanjem dece i da se podigne nivo znanja o zaštiti reproduktivnog zdravlja, kao i da se usvoje određeni obrasci ponašanja pre stupanja u seksualne odnose. “Ako znamo da u našoj zemlji najveći broj starijih adolescenata stupa u seksualne odnose u 16 godini onda je jasno kada treba započeti edukaciju o korišćenju kondoma i odgovornom ponašanju prema svom zdravlju”, pojasnila je ona.

Brnabić: Nasilje nad decom zaslužuje najstrožu kaznu

Nasilje i zločin nad decom zaslužuju najstrožu kaznu, navela je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u odgovoru na otvoreno pismo direktora Fondacije “Tijana Jurić”, Igora Jurića, povodom inicijative da se u krivični zakon uvede doživotni zatvor za ubice dece. “Kao predsednica Vlade imam odgovornost i u isto vreme osećam potrebu da odgovorim na Vaše pismo. Verujem da ovakva vrsta zločina zaslužuje apsolutno najstrožu kaznu i za mene tu nema nikakve dileme. Najoštrije i bez ikakve zadrške osuđujem nasilje, a posebno nasilje nad decom. Dužnost i obaveza svih institucija je da osiguraju da ubice dece, nasilnici i silovatelji budu najstrože kažnjeni”, istakla je premijerka u odgovoru, a prenosi “Blic”. Ona je poručila da je država odlučna i da je Ministarstvo pravde angažovano na ovome.
“Svesna sam da proces traje duže nego što ste očekivali, ali samo iz jednog razloga: da dobijemo dobar zakon, koji kada bude usvojen, neće biti osporavan. Važno je da bude jasan i primenljiv od prvog dana njegovog važenja. Takvo rešenje će omogućiti da počinioci ovakvih zločina najstrože budu kažnjeni, bez izuzetka”, navela je Brnabić. Ona je takođe izrazila poštovanje zbog snage i istrajnosti Igora Jurića u borbi da zaštiti drugu decu koja su potencijalne žrtve nasilja, uprkos ličnoj tragediji koju je doživeo. “Vaše ponašanje vredno je poštovanja jer u sebi nalazite snagu da pomognete deci, roditeljima i široj zajednici. Ja Vam obećavam da ću kao predsednica Vlade Srbije nastaviti da radim na podizanju svesti da kao društvo odlučno stanemo protiv bilo kog oblika nasilja, svaki put”, istakla je Brnabić u pismu Juriću.
Igor Jurić, pokretač inicijative da se u krivični zakon uvede doživotni zator za ubice dece, uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i predsednici skupštine Maji Gojković sa molbom da svojim autoritetom učine da se ta inicijativa nađe pred poslanicima, objavio je ranije “Blic”. “Obraćam vam se lično, verujući da snagom autoriteta možete učiniti ono što je 158.560 ljudi svojim potpisom zatražilo pre šest meseci putem građanske inicijative – uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubice dece”, navodi se u pismu.
Igor Jurić, iz Subotice, čija 15-godišnja kćerka Tijana je ubijena u julu 2014. godine, osnovao je Fondaciju “Tijana Jurić” sa ciljem da se poboljša bezbednost dece i sačuva uspomena na Tijanu. Kao rezultat, u julu naredne godine izmenjen je Zakon o policiji, nazvan “Tijanin zakon”.

Zatočio devojčicu (14), silovao, pretio pištoljem i sve to snimao

Prava horor priča u Starim Banovcima otkrivena je kada je policija pretresla kuću Dragana R. (65) zbog sumnje da poseduje oružje. Dragan R. iz Starih Banovaca uhapšen je zbog sumnje da je obljubio četrnaestogodišnju devojčicu, ćerku svog prijatelja. Kako “Blic” saznaje, policajci koji su došli da pretresu kuću, kada su pronašli gasni pištolj bez dozvole i sa četiri metka, zatekli su četrnaestogodišnju devojčicu kako uplakana sedi u pomoćnoj kući tog čoveka i neprestano ponavlja da je oteta i više puta silovana. “O slučaju je odmah obavešten Centar za socijalni rad, gde je devojčica ponovila tvrdnje, a Dragan je uz krivičnu prijavu saslušan u tužilaštvu. Njemu je određen pritvor od 30 dana zbog nedozvoljenog držanja oružja i municije i obljube deteta” – kaže izvor blica.
Porodica devojčica i dalje je u šoku zbog torture kroz koju je prošla njihova ćerka, unuka, sestra. Njena majka Vesna J. ispričala je za “Blic” kroz šta je sve devojčica prošla nakon što je pre nekoliko dana pobegla od kuće. “Ona je živela sa ocem jedno vreme. On je preuzeo brigu o njoj, ali nije brinuo o detetu. Bežala je stalno od kuće, pa je tako završila u hraniteljskoj porodici iz koje je pobegla nekoliko dana pre nego što je pronađena u kući tog čoveka” – priča majka devojčice. Kako objašnjava, njena ćerka je poznavala svog otmičara. “Nju su deda i otac odvodili kod njega stalno, jer su porodični prijatelji. Tako ga je i upoznala” – objašnjava Vesna.
Prema njenim rečima, devojčica je kod Dragana odlazila često, a poslednji put kada ga je obišla on ju je silovao. “Ona pre toga nije htela da se čuje sa mnom. Ja za nju nisam postojala. Posle ovoga što se desilo, ja sam preuzela brigu o njoj. To sam potpisala i u Centru za socijalni rad. Kada je došla kod mene, ispričala je da je pobegla iz hraniteljske porodice i da je Dragan R., kada je to saznao, pozvao kod njega. Lakoverna, pristala je, jer nije imala gde da živi. On je zaključao u kuću i tu je primoravao na seksualne odnose uz pretnju pištoljem, tukao je i iživljavao se nad njom. Govorio joj je da će je pronaći ako pokuša da pobegne, a snimao je telefonom kako je siluje i preti joj pištoljem – objašnjava njena majka. Kako kaže, nakon što je Dragan uhapšen, ona je otišla u policiju, gde je videla snimak na kojem Dragan seksualno zlostavlja njenu ćerku.

Samoubistvo i ubistvo uživo

Serija tragičnih ubistava uživo emitovana je na društvenoj mreži “Fejsbuk”. Jedan muškarac sa Tajlanda ubio se jer ga je ostavila devojka, dok je Kambodžanac ubio svoju bivšu suprugu pre nego što je skočio sa mosta. Elem, Ra Čaj Rat (21) je postao prva osoba iz Kambodže koji je snimio samoubistvo. Najpre je u četvrtak ubio bivšu ženu, nakon čega je skočio sa obližnjeg mosta, a sve je snimao i emitovao na društvenoj mreži. Ženu je ubio u školi, a zatim je otišao na most Cubasa u provinciji Kandal i skočio u reku Mekong. Kako je rekla policija, snimio je samo svoju smrt. – Nikada se ovo nije desilo. Ovo je prvi slučaj – saopšteno je iz policije.

Banjaluka: Računarom odlično barata tek nekoliko procenata mladih

Iako smo uveliko ušli u kompjutersko doba u kome se podrazumeva da svi dobro barataju računarima, jedna anketa među banjalučkim omladincima pokazala je da rad na računaru odlično poznaje tek 12 odsto mladih. Anketa Saveta omladinskih organizacija Banjaluka, pokazala da je da većina mladih poznaje rad na računaru, ali da modernom tehnikom odlično barata tek nekolicina, piše srpskainfo.com. Prema rezultatima anketa osnovno poznavanje rada na računaru ima 12 odsto omladinaca, što je isto koliko i odlično. Oko 36 odsto mladih Banjalučana rekli su da je njihov rad na računaru na srednjem nivou, dok, nešto više njih, oko 38 odsto smatra da vrlo dobro koristi računar.
Da stariji ljudi širom BiH imaju problem sa radom na računaru i informatički su nepismeni, ova anketa pokazala je da su sa tehnikom i tehnologijom i omladinci „na Vi“. Podaci dobijeni ovim pitanjem ukazuju da je neophodno unaprediti znanje rada na kompjuterima kod skoro 50 odsto mladih ljudi koji imaju samo osnovno ili srednje poznavanje rada na kompjuteru. ”Rad na računaru je bitan jer je svakim danom sve više potrebno minimalno vrlo dobro poznavanje rada na kompjuteru, i kompjuterska pismenost postaje nešto što je uobičajno za život u zajednici i dobijanje bilo kojeg posla, tim pre što je za veliki broj poslova neophodno dobro poznavanje rada na kompjuteru”, navode u Omladinskoj politici grada Banjaluka.

By admin